Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propuštena prilika

Usprkos sjajnoj premisi, “Jahači” brzo gube fokus

SFF
17.08.2022.
u 10:35

U Sarajevu predstavljen debitantski film Dominika Menceja

U natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala prikazan je prvi od dva hrvatska filma koji konkuriraju za Srce Sarajeva u dugometražnoj igranoj kategoriji. Radi se o “Jahačima” debitanta Dominika Menceja, koji je kao manjinsku koprodukciju sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar.

Smješten u ruralnu slovensku sredinu krajem devedesetih, film nas uvodi u živote najboljih prijatelja koji ne mogu biti različitiji: lik Petje Labovića vulgarni je buntovnik i protuha, dok Timon Sturbej igra uzornog sina, vjernika i radnika. Pod utjecajem filma “Easy Riders”, gonjeni navalom hormona i željom za avanturom, dečki svoje Tomos mopede prerađuju u choppere i kreću na put prema Ljubljani, a kasnije i hrvatskoj obali. U tome im se pridružuju neočekivani suputnici: odbjegla časna sestra sklona tulumarenju i drogama koju utjelovljuje Anja Novak te misteriozni stariji bajker, kojeg na slovenskom igra Nikola Kojo.

Sjajna je to premisa koja je zaintrigirala sarajevsku publiku, pa je i Nacionalno pozorište tijekom premijere pucalo po šavovima. Početak filma sugerirao je da se nećemo razočarati: lagani humor, uvjerljiva gluma i proljetni prizori buđenja ne samo prirode nego i (seksualne) zrelosti naših likova činili su se kao jednostavna priča o odrastanju koju je samo trebalo pustiti da se razvija svojim prirodnim tokom.

Nažalost, u drugoj polovini film se dramaturški raspada zbog pretjeranih skokova u prošlost junaka, a ono što bi trebala biti katarza izgubljeno je u nepotrebnom stilskom vrludanju. Imali su zaista slatke momente i željeli smo ih voljeti, ali “Jahači” su na koncu propuštena prilika. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije