Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
godišnje nagrade

Usprkos pandemiji, u NSK je ušlo čak 140 tisuća korisnika

VL
Autor
Denis Derk
23.02.2021.
u 11:53

Dan Nacionalne sveučilišne knjižnice tradicionalno se održava se 22. veljače, te je obilježen dodjelom godišnjih nagrada.

U godini kada obilježava pola stoljeća od prvog izdanja Marulićeve “Judite” Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obilježila je svoj dan dodjelom godišnjih nagrada. Glavna ravnateljica Ivanka Stričević rekla je da je NSK, zahvaljujući hrvatskom lanjskom predsjedanju Europskom unijom, dobio 7000 četvornih metara novog prostora, te sa se knjižnica dobro nosila s godinom pandemije i potresa. Tako je NSK u svojim spremištima udomila dio važne građe iz potresom stradalih područja u Zagrebu i Banovini, a dio svoje aktivnosti preselila je na internet. Iako je NSK morao poštovati stroge epidemiološke mjere, u nj je ipak ušlo 140.000 korisnika, što je samo 20.000 manje nego 2019. godine. Knjižnica je zabilježila i trideset posto više virtualnih korisnika, a puno veći interes vladao je i za njenu digitaliziranu ponudu. Prošla godina iskorištena je i za strateško promišljanje budućnosti, a za ožujak se priprema i međunarodna konferencija o zaštiti baštine.

Dan NSK koji se tradicionalno obilježava 22. veljače, na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora čestitao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je među hrvatskim pismima istaknuo i hrvatsku ćirilicu. Pohvalio se i da je baš u vrijeme njegove Vlade dovršen projekt izgradnje NSK, te da je zbog hrvatskog predsjedanja EU Zagreb dobio Kongresni centar gdje se održavaju i sjednice hrvatske Vlade.

– Poslali smo poruku Europi da, vodeći računa o hrvatskim velikanima, možemo biti i kozmopoliti i europejci, a istodobno i domoljubi i savjesni Hrvati koji čuvaju svoje nacionalne vrijednosti – rekao je Plenković.

Nagrade NSK ove su godine dobili djelatnik Knjižnice Darko Čižmek i dugogodišnja suradnica NSK Ljiljana Sabljak. Djelatnici Knjižnice Nada Mihaljević, Željka Lovrenčić, Antonija Filipeti, Tomislav Čop, Stevo Leskarac i Tomica Vrbanc čitali su stihove znamenitih hrvatskih književnika. Prisjetili su se tako Augusta Šenoe, Višne Stahuljak, Miroslava Krleže, Ivane Šojat, Josipa Pupačića i Tina Ujevića. Na svečanosti u NSK, koja se virtualno prenosila, bili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije