Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Uskrs se u Vatikanu slavi i izložbom Fabergeovih pisanica

Vatikanski muzeju ovoga Uskrsa dodali su svojim nebrojenim umjetninama i izložbu remek-djela, ukrašenih jaja koja je za rusku carsku obitelj Romanovih izrađivao draguljar Fabergé
22. travnja 2011. u 14:45 1 komentara 1 prikaza
faberge
Foto: REUTERS/Alexander Natruskin
Pogledajte galeriju 1/3

U Vatikanskom muzeju ovoga Uskrsa dodali su svojim nebrojenim umjetninama i izložbu remek-djela, poznatih ukrašenih jaja koja je za rusku carsku obitelj Romanovih izrađivao draguljar Carl Fabergé. Draguljima, zlatom i broncom optočena jaja simbol su kraljevskoga luksuza najveće vrijednosti koja do danas nije nadmašena u tako minijaturnom obliku. Mnoga se jaja otvaraju, a u njihovoj unutrašnjosti smješteno je minijaturno iznenađenje – carska kruna, brodovi, kočije, cvijet.  Cijela je priča počela tako što je kao uskrsnu čestitku Aleksandar III. odlučio darovati nešto posebno svojoj supruzi, carici Mariji Feodorovnoj. Umjesto oslikanih jaja on je supruzi Mariji priredio za Uskrs posebno iznenađenje. Ona je dobila draguljima ukrašeno jaje  za čiju je izradu zaslužan kraljevski zlatar i draguljar  Fabergé.

Prvo jaje prema zahtjevu ruskoga cara Aleksandra izrađeno je 1885. godine. Njegov nasljednik Nikola II. nastavio je tradiciju i svake godine darovao je novo ukrašeno jaje svojoj ženi i jedno majci. Uskršnja tradicija darivanja najluksuznijim darovima trajala je u carskoj obitelji Romanov trideset godina, do boljševičke revolucije 1917., kada su ta remek-djela postala nepopularna u siromašnom ruskom narodu. U pljački carske palače dragocjene su umjetnine uglavnom razgrabljene, a mnoge su preprodane stranim sakupljačima. Od ukupno pedeset ukrašenih jaja, do danas su sačuvana 42 originalna jaja iz carske zbirke. Deset ih čuva muzej u moskovskom muzeju u Kremlju,  a sljedeću najveću zbirku od devet jaja ima ruski bogataš Viktor Vekslrberg koji je prije tri godine sve to pokazao i u Dubrovniku.  

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima