Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pasančevo proročanstvo

Urnebesni hit-strip o užasima odraslosti

Foto: CRŠ
1/3
17.11.2019.
u 11:57

Na Interliberu predstavljen je prvi hrvatski prijevod stripa "Pasančevo proročanstvo" autora Michelea Recha.

U moru sjajnih novih izdanja na ovogodišnjem Interliberu izdvaja se pomalo neočekivana senzacija: hit-strip “Pasančevo proročanstvo” talijanskog autora Michelea Recha, poznatijeg po pseudonimu Zerocalcare.

Taj ilustrator novina Liberazione i strip-bloger u životu se bavio najrazličitijim crtačkim i mentorskim poslovima, dok 2011. godine nije odlučio objaviti svoju prvu grafičku novelu, crno-bijeli album “Pasančevo proročanstvo” za koji je jedva pronašao izdavača i kojem je predviđao vrlo ograničen uspjeh.

Svijet političke korektnosti

Dogodilo se sasvim suprotno: generacije koje su odrastale osamdesetih i devedesetih snažno su se identificirale s njegovim likom, crtačem koji se teško nosi s užasima odraslosti, imperativima političke, ekološke i druge korektnosti, ljubavnim neuspjesima i socijalnim nemuštostima, strahom od toga što mu donosi budućnosti... Glavni protagonist sam je autor, nesiguran i beznadno zaljubljen u Camille, djevojku koja umire već na početku stripa. Ravnopravni junak njegov je zamišljeni prijatelj, pasanac koji utjelovljuje njegove nesigurnosti i koji ga prati u stopu. U samo pet godina “Pasančevo proročanstvo” pročitalo je više od stotinu tisuća ljudi, prošle godine dobilo je filmsku ekranizaciju nagrađenu na velikom festivalu u Veneciji, a navodno se po istom predlošku priprema i TV serija.

Garantirano mami osmijeh

Prvi hrvatski prijevod “Pasančeva proročanstva” u nakladi Udruge CRŠ miljama je daleko od skromnog izdanja s početka priče: veliko, tvrdoukoričeno izdanje sadrži i potpuno novu uvodnu priču napisanu 2017. godine, u kojoj se autor iz budućnosti obraća autoru iz prošlosti, predviđajući mu međunarodni uspjeh i upozoravajući ga na zamke koje mu se nalaze na putu.

Ako nikad niste čuli za Zerocalcarea, ne brinite se. “Pasančevo proročanstvo” idealan je način za upoznavanje s njegovim radom, priča koja će vam garantirano izmamiti osmijeh na lice, a možda i pokoju suzu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije