Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U izdanju Profila

Upravo izašao "Zaljubljivanja" - deveti roman Javiera Maríasa

novi roman, Zaljubljivanja, Javier Marías
arhiva Profil
27.05.2013.
u 10:39

Zaljubljivanja su također roman o nepobitnoj snazi činjenica, no istovremeno i o nemogućnosti da ikada u potpunosti doznamo istinu o stvarima koje nas se tiču

\"Posljednji put kad sam vidjela Miguela Desverna, ili Devernea, bio je i posljednji put kad ga je vidjela njegova žena, Luisa, što je svakako čudno i možda nepravedno, jer je ona bila to, njegova žena, a ja sam, naprotiv, bila anonimus…\"   Tako započinju Zaljubljivanja, deveti roman Javiera Maríasa, jednoga od ponajboljih suvremenih romanopisaca.

María Dolz, pripovjedačica i protagonistica, doznala je ime čovjeka kojega je s divljenjem promatrala gotovo svako jutro kako zadovoljno razgovara sa svojom ženom uz kavu u jednom gradskome kafiću, tek kad se pojavila njegova fotografija u novinama. A na fotografiji se vidio ranjen čovjek, napola nag i na samrti... Dubokom i impresivnom prozom ovaj roman promišlja o zaljubljenosti, shvaćenoj gotovo posvuda kao pozitivnom, pa čak i otkupiteljskom osjećaju, toliko da se čini da može poslužiti kao opravdanje svega: i plemenitih činova, ali i najvećih nesreća i zlobe. Zaljubljivanja su također roman o nepobitnoj snazi činjenica, no istovremeno i o nemogućnosti da ikada u potpunosti doznamo istinu o stvarima koje nas se tiču.

Javier Marías rođen je 1951. u Madridu. Bio je profesor na Sveučilištu u Oxfordu i na Komplutskome sveučilištu u Madridu. Član je Španjolske akademije. Do sada je napisao devet romana od kojih su mnogi osvojili neke od najcjenjenijih književnih nagrada. Na hrvatski su jezik uz Zaljubljivanja prevedeni romani Srce tako bijelo, U boju sutra na me misli i Tvoje lice sutra. Zaljubljivanja je objavio Profil, a to je roman za kojeg je The Guardian napisao: Vjerojatno jedno od prvih pravih književnih remek-djela XXI. stoljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije