Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak glazbenika

Umro veliki poljski i svjetski skladatelj Krzysztof Penderecki

Polish composer Krzysztof Penderecki during a rehearsal at the National Philharmonic in Warsaw
Foto: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
29.03.2020.
u 13:16

"Veliki Poljak, izvanredan umjetnik, humanist i jedan od najcjenjenijih poljskih skladatelja u svijetu", riječi su kojima je Penderecki opisan u vijesti o njegovoj smrti objavljenoj na stranicama Beethovenova festivala

Krzysztof Penderecki, jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih skladatelja, umro je u nedjelju ujutro, 29. ožujka, nakon duge i teške bolesti u 87. godini života.

"Veliki Poljak, izvanredan umjetnik, humanist i jedan od najcjenjenijih poljskih skladatelja u svijetu", riječi su kojima je Penderecki opisan u vijesti o njegovoj smrti objavljenoj na stranicama Beethovenova festivala koji u Varšavi već dva i pol desetljeća organizira i vodi skladateljeva supruga Elzbieta Penderecka.

Svjetsko ime i slavu Penderecki je stekao 1960-ih godina kao najsnažniji mladi autorski glas poljske glazbene avangarde, a njegova djela iz tog razdoblja "Tren za žrtve Hirošime" i "Muka po Luki" našla su ubrzo svoje mjesto i na svjetskim pozornicama i u svjetskoj glazbenoj baštini.

U kasnijim godinama promijenio je i ublažio svoj glazbeni jezik vraćajući se tradiciji i stvarajući i dalje mnoga vrlo zapažena, hvaljena i često izvođena djela različitih formi, od komornih do monumentalnih simfonijskih skladbi.

Bio je čest gost Muzičkog biennala Zagreb, surađivao je u više navrata i kao dirigent s orkestrom Zagrebačke filharmonije, a osobito blizak odnos imao je s hrvatskim hornistom Radovanom Vlatkovićem kojem je posvetio i Koncert za rog i orkestar izvođen širom svijeta.

Osim brojnih počasnih doktorata, priznanja i odlikovanja, Penderecki je za snimke svojih skladbi osvojio i pet diskografskih nagrada Grammy.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar zločinačkaorganizacija
zločinačkaorganizacija
13:51 29.03.2020.

Još jedna žrtva covida...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije