Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihi odlazak

Umro Ladislav Galeta, umjetnik zbog kojeg je 21. stoljeće počelo ranije

Ladislav Galeta
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
07.01.2014.
u 18:36

Ezoterik koliko i umjetnik novog doba, spajao je sve medije i učio o njima

Umro je Ladislav Galeta, renesansni umjetnik novog doba, jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovine 20. stoljeća zahvaljujući kojem je 21. stoljeće u hrvatskoj umjetnosti počelo puno prije svog nominalnog početka. Gorljivi eksperimentator, ezoterik, filmaš, multimedijalac i pedagog, Galeta je zadužio generaciju koja se morala izboriti za razumijevanje nove umjetničke prakse 60-ih i 70-ih godina. A koja otad živi u sustanarstvu s klasičnom umjetničkom praksom...

Sretni su ljubitelji umjetnosti koji su 2011. razgledali prvu, a nadamo se ne i posljednju retrospektivnu Galetinu izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti koju je predano dugo pripremao kustos Tihomir Milovac. Nije to bio običan posao, jer je brojne rukavce Galetina zanimanja za bit stvari i njihove mehanizme djelovanja i pojavnosti trebalo skupiti na jednome mjestu. Svakako mu je u tome pomogla Galetina preciznost, koja je bila srž svih njegovih eksperimenata – matematičkih i filmskih poglavito.

Ta se postmodernistička duša potrudila da 1977. s istomišljenicima u sklopu Studentskoga centra u Zagrebu osnuje Multimedijalni centar, čiji programi desetljećima uče nove i nove generacije novoj umjetnosti. Začudne instalacije prelijepe u svojoj optici, a složene po svom značenju, mnogi smatraju najintrigantnijim dijelom Galetina opusa. Filmaši pak misle da je najznačajniji dio Galetin opus eksperimentalnog filma. No sva su područja i programi o njima bili Galeti jednako važni – književnost koliko i Muzički bijenale Zagreb, Nove tendencije, festival antifilma GEFF (Genre Film Festival) i brojni drugi. Rođeni Vinkovčanin mađarskih korijena (zbog čega je osobito volio Belu Balazsa!) čak je i živio osluškujući zemlju čijoj se obradi posvetio potkraj 20. stoljeća. Zahvalni smo mu za sve to!

>>Galetin laboratorij umjetničkih čuda u Paksu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije