Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmski velikan

Umro je Veljko Bulajić, jedan od naših najvećih redatelja

03.04.2024.
u 10:19

Njegova "Bitka na Neretvi" bila je nominirana za Oscara, a plakat mu je radio Picasso

Umro je Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih redatelja s naših prostora koji je trajno oblikovao jugoslavensku i hrvatsku kinematografiju. Vijest o smrti Večernjem listu potvrdili su članovi obitelji.

Redatelj Veljko Bulajić rođen je u mjestašcu Vilusi na pola puta od Trebinja do Nikšića, 22. ožujka. 1928. S roditeljima, ocem Miljkom i majkom Ljubicom te braćom Đorđem i Stevanom do izbijanja Drugog svjetskog rata boravio je u Sarajevu, a onda su se vratili u rodne Viluse i već 13. srpnja 1941. godine pridružili „ustanicima“  koji su se borili protiv "okupatora i narodnih izdajnika". Najstariji brat Đorđe poginuo je u ratu, dok su Stevan i Veljko preživjeli, iako su i oni bili ranjavani.

Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Redateljsku karijeru započeo je dvama kratkim filmovima: "Kamen i more" i "Brod lutalica" (1953.). Prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" (o poslijeratnim migracijama stanovništva) realizirao je 1959. godine. Djelo je nagrađeno s dvije Zlatne arene i nagradama Slavica i Jelen u Puli te Nagradom grada Zagreba. Slijedi film "Rat" (1960.), vizija ratne katastrofe, nagrađen Zlatnom i Srebrnom arenom u Puli. Veliki uspjeh Bulajić postiže filmom "Uzavreli grad" (1961.), o životu u novome industrijskom centru, nagrađenom također Zlatnom arenom u Puli.

Bulajić je autor čiji su filmovi postigli najveći uspjeh kod domaćih i stranih gledatelja. "Kozara", "Vlak bez voznog reda", "Atentat u Sarajevu" i "Bitka na Neretvi" na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji. Navedena četiri filma prikazivana su u mnogim državama, što su jugoslavenske vlasti poticale iz političkih i ideoloških razloga. No njegovi filmovi donosili su i velike zarade. 

1/9

Skopje 63, dugometražni dokumentarni film, bio je prikazivan na svim televizijama svijeta i svom je autoru donio prestižnu UNESCO-vu nagradu Kalinga za "vrhunsko ostvarenje na području umjetnosti i znanosti".

Veljko Bulajić dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiju, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike CIDALC, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu, nekoliko nagrada publike te još neke druge. Nagrađen je s nekoliko Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a američka Akademija za umjetnost i znanost nominirala je njegov film "Bitka na Neretvi" za Oscara.

Godine 2010. Bulajić je preko medija ušao u konflikt s Antunom Vrdoljakom koji je za potrebe svoje dokumentarno-igrane serije „Tito“ koristio njegove snimke Titovih memoara koje je snimao 70-ih godina prošloga stoljeća za Televiziju Zagreb. Vlasnik tih memoara je HTV, ali je Bulajić tvrdio da polaže autorska prava te da se bez njegova dopuštenja nikome ne može ustupiti korištenje materijala.

Odlukom Festivala mediteranskih zemalja u Rimu Bulajiću je 2013. dodijeljena Nagrada za životno djelo, nakon što je u rimskoj Filmskoj palači prikazan njegov film "Libertas" o životu i djelu velikog hrvatskog pisca Marina Držića. Nagradu mu je uručio Franco Nero, zvijezda njegove "Bitke na Neretvi" iz 1969., filma koji je u Jugoslaviji slavljen kao „jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena“.

Komentara 15

Avatar Korto Malteze
Korto Malteze
10:44 03.04.2024.

"Jedan od NAŠIH"?

JO
Joseph1
10:52 03.04.2024.

Kakve mi Hrvati imamo veze s tim likom?

JO
Joseph1
10:59 03.04.2024.

Naših???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije