Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Umro čuveni crnogorski pjesnik koji se oštro suprotstavio Miloševiću i agresiji na Dubrovnik

U 88. godini u Podgorici preminuo je poznati crnogorski pjesnik i prozaik Jevrem Brković.
26. siječnja 2021. u 11:18 1 komentara 731 prikaza

U 88. godini u Podgorici je preminuo poznati crnogorski pjesnik i prozaik, akademik Jevrem Brković. Autor je iznimno brojnih pjesničkih zbirki, a pisao je i dnevničku prozu, publicističke knjige, drame, eseje... ali i romane kao što su to “Pantelej na drijenu”, koji mu je izašao u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, “Monigreni”, “Kamenštaci” i “Ljubavnik Duklje”.

Dobitnik je brojnih crnogorskih nagrada. Iako je u Hrvatskoj često boravio i u vrijeme Jugoslavije, kada je bio redovan gost Goranova proljeća uz tada najveća pjesnička imena poput Vesne Parun i Desanke Maksimović, u Hrvatsku je emigrirao spašavajući goli život početkom 1990-ih, putujući preko Albanije i Slovenije sve do Zagreba. Tih je prognaničkih godina objavio i zbirke “Revolver pod jastukom” i “Pjesnik s potjernice”. Oštro se suprotstavljao Miloševićevoj politici koja je srpske i crnogorske snage koristila za napade na Hrvatsku. “Dubrovniče, oprosti” tek je jedna u nizu njegovih pjesama kojima je pokušao obraniti crnogorsku čast. Za gotovo desetogodišnjeg boravka u Hrvatskoj i Zagrebu napisao je i ciklus pjesama “Zagrebačke pjesme”. Pokretao je brojne časopise i novine, a polemike i komentare objavio je u knjigama “Anatomija morala jednog staljiniste”, “Lideri, udbaši, generali” ili “Unakaženo lice demokratije”.

Bio je i meta fizičkih napada (u jednome od njih ubijen je njegov vozač i tjelesni čuvar, a Brković je bio teško pretučen). Bio je aktivan i u crnogorskom PEN-u, a bio je i među osnivačima Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, kojom je i predsjedavao. Bavio se i lutkarskim kazalištem, a njegova su djela prevođena na brojne jezike. Brković je bio i član Društva hrvatskih književnika.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • ribar110:

    Istina je, čovjek je stvarno imao hrabrosti kao rijetko tko u tim vremenima. Na žalost Crna Gora opet ide u krivom smjeru.