Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijenjeni književnik

Umro akademik Ante Stamać

Ante Stamać
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
01.12.2016.
u 10:15

U dva je mandata bio i predsjednik Društva hrvatskih književnika, a iznimno je aktivan bio u HAZU

U Zagrebu je 30. studenog umro akademik, pjesnik, prevoditelj i teoretičar književnosti Ante Stamać. Rođen je 1939. godine na otoku Molatu. Gimnaziju i glazbenu školu polazio je u Zadru i Zagrebu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao. Bio je i violinist u orkestru Opere HNK u Zagrebu, bio je utemeljitelj Muzičkog salona Studentskog centra u Zagrebu, a cijeli radni vijek proveo je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U dva je mandata bio i predsjednik Društva hrvatskih književnika, a iznimno je aktivan bio u HAZU. Među zbirkama poezije ističu se zbirke "Crne rupe, mračni soneti" i "Odronske poredbe". Stamać je bio cijenjen i kao prevoditelj, ali i kao iznimni predavač.

>> Maslinov vijenac poezije dobio je akademik Ante Stamać

Ključne riječi

Komentara 4

PR
pritiskovic
11:07 01.12.2016.

Profesore hvala Vam...

KO
Kora
17:56 01.12.2016.

Bilo ga je svuda i sve je stizao, a što je najvažnije - bio je veliki mozak u malenome tijelu.

DU
dunhill
20:01 01.12.2016.

Na žalost, učinio je gotovo ništa kako bi iskorijenio kriminal i korupciju u Matici hrvatskoj, što je itekako svojim znanjem i utjecajem mogao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije