Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Umrla scenaristica i dramaturginja Zora Dirnbach

Za filmski scenarij "Odluka" nagrađena je na anonimnom natječaju (1956.), za "Deveti krug" na Filmskom festivalu u Puli primila je Zlatnu arenu i Nagradu "Jelen" (1960.), a za radio-dramu "Voda" Nagradu slušalaca (1968.)
20. travnja 2019. u 09:39 0 komentara 388 prikaza
Zora Dirnbach
Foto: HRT

Istaknuta scenaristica, književnica i dramaturginja Zora Dirnbach, dugogodišnja urednica Dramskog programa HRT-a, umrla je u 90. godini, priopćila je obitelj.

Ivo Gregurević Odlazak velikog glumca Ivo Gregurević preminuo u 67. godini: 'Bio je rasni glumac. Izvana tvrd, iznutra mekan'

Zora Dirnbach rođena je u Osijeku 1929. godine u obitelji vlasnika tvornice papira Mursa Mill. Otac joj je bio židovskog podrijetla, a majka austrijska-katolkinja koja se 1922. godine preobratila na judaizam.

Gimnaziju je započela u Zagrebu, a završila u Osijeku 1948. U Zagrebu je apsolvirala povijest umjetnosti (1949.–53.). Zaposlila se 1949. u kulturnoj rubrici Narodnog lista gdje piše filmske kritike. Surađuje i u Vjesniku, Naprijedu, Vjesniku u srijedu i Radio-Zagrebu, gdje 1955. postaje urednicom filmske emisije te počinje pisati filmske scenarije i radio-drame.

Nakon prvoga snimljenog scenarija "Deveti krug" postaje dramaturginja urednica u radijskom dramskom programu, a potom u TV dramskom programu RTV Zagreb, pa osim filmskih i TV scenarija piše radijske, TV i kazališne drame. Početkom 1980-ih neko je vrijeme predavala TV dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti.

tragedija Iznenada preminula 16-godišnja britanska glumica

Za filmski scenarij "Odluka" nagrađena je na anonimnom natječaju (1956.), za "Deveti krug" na Filmskom festivalu u Puli primila je Zlatnu arenu i Nagradu "Jelen" (1960.), a za radio-dramu "Voda" Nagradu slušalaca (1968.). Snimljeni su joj još filmski i TV scenariji "Igre na skelama" (1960.), "Moji dragi dobrotvori" (1968.), "Harmonika" (1972.) i "Nocturno" (1974.), zatim TV serije "Htio bih znati tko sam" (1963.), "Dosije" (1985.) i "Život u sjeni", te TV drame i monodrame "Taj dugi, dugi put" (1965.), "Noćni razgovor Henriette von S." (1976.), "Come back" (1986.), "Kanarinčeva ljubovca" (1987.) i "Proljeće Janka Potlačeka" (1988.).

Premda je sve tekstove pisala samo za scenske izvedbe, radio-drama "Alkimonova jabuka" objavljena je u Antologiji radio-drame (Zagreb 1966), a TV drama "Taj dugi, dugi put" u Antologiji televizijske drame (Zagreb 1966).

Tijekom čitavog je života bila inspirirana osobnom i obiteljskom tragedijom Holokausta, u kojemu su ubijeni njezina baka Hermina Glatter-Dirnbach, te stric, strina i bratić, kao i mnogi drugi rođaci.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.