Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK UMJETNICE

Umrla Jeanne-Claude, Cristova supruga i suradnica

Jeanne-Claude
AFP
19.11.2009.
u 20:56

Druga polovica slavnoga umjetničkog para koji je umotao Reichstag i postavio vratnice u Central Parku preminula je od posljedica moždane aneurizme u bolnici u New Yorku.

U svim projektima slavnog umjetnika Crista njegova supruga igrala je isto toliko bitnu ulogu kao i on, i sva njihova djela, od upakiranog Reichstaga i pariškog mosta Ponte-Neuf preko umotanih otoka u floridskom zaljevu Biscayne do Vratnica u Central Parku iz 2005. bila su službeno potpisana s "Cristo i Jeanne-Claude".

Jeanne-Claude Denat de Guillebon i Cristo Vladimir Javačev rođeni su istog dana, 13. lipnja 1935., navodno i u isti sat, on u bugarskom Gabrovu, a ona u Casablanci u Maroku. Upoznali su se 1958. kada su ga, kao siromašnog slikara, izbjeglicu iz Bugarske, angažirali da naslika portret njezine majke, Précilde de Guillebon, nekadašnje sudionice pokreta otpora čiji je treći suprug bio ugledni general De Guillebon. Crista je prvo privukla Jeanne-Claudeina polusestra Joyce, a Jeanne-Claude već je bila zaručena za drugog. No neposredno prije vjenčanja ostala je trudna s Cristom. Vjenčala se za zaručnika i odmah se razvela, a sina Cyrila rodila je 1960. Roditelji su zbog toga što je pošla za siromašnog Bugarina prekinuli odnose s njom, ali su se kasnije pomirili.

Prve suradnje na polju konceptualne umjeetnopsti Cristo i Jeanne-Claude ostvarili su 1961. (umatanje bačvi u luci Kölna) i 1962. (blokiranje pariške Rue Visconti bačvama za naftu u znak protesta protiv Berlinskog zida; Jeanne-Claude uspjela je uvjeriti policiju da instalaciju ostavi nekoliko sati). A prvu slavu stekli su na četvrtom izdanju slavnog festivala Documenta u Kasselu. Nakon početnih uspjeha, prodajom skica i planova financirali su sve svoje buduće, ma koliko megalomanske, projekte za koje nisu uzimali ni novčića donacija – uvijek bi sami zatvarali financijsku konstrukciju.

Najslavniji su po umatanju Reichstaga, a zadnji ostvareni projekt bio im je postavljanje vratnica boje šafrana u njujorškom Central Parku 2005. Nakon smrti Jeanne-Claude, ne zna se što će biti s njihovim sljedećim planiranim projektom "Over the River", postavljanjem 10 kilometara prozirne reflektivne plastike preko rijeke Arkansas u Coloradu, koji se trebao realizirati 2013. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije