Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Umjetnost za sve / ART4ALL

Izložba ART4ALL
Foto: HDLU/Juraj Vuglač
1/14
23.11.2023.
u 13:12

U novootvorenoj inkluzivnoj umjetničkoj galeriji Art&CeRZe, Centra za rehabilitaciju Zagreb, u sklopu 7. bijenala slikarstva, otvorena je izložba ART4ALL koja predstavlja radove profesionalnih umjetnika i korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb.

Izložba ART4ALL nastala je temeljem višegodišnje suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Centra za rehabilitaciju Zagreb, a kroz prethodnu suradnju i organizirane radionice profesionalnih umjetnika i korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika prepoznalo je potrebu za predstavljanjem i zastupanjem što šireg presjeka likovnog umjetničkog izražavanja i djelovanja umjetnika u mediju slikarstva stoga je zajednički cilj suradnje HDLU i Centra za rehabilitaciju predstaviti i zastupati inkluziju u umjetnosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz niz programa kreiranih za profesionalne umjetnike i talentirane polaznike inkluzivne umjetničke galerije Art&CeRZe (organizirano stanovanje Centra za rehabilitaciju Zagreb).

Foto: HDLU/Juraj Vuglač

Blanka Stančić Puhak, voditeljica inkluzivne galerije Art&CeRZe navodi:

''Inkluzija kroz likovno stvaralaštvo i percepciju likovne umjetnosti prolazi kroz oko promatrača te ona mora biti dostupna svim pojedincima bez obzira na poteškoće s kojima su suočeni. Našim djelovanjem želimo omogućiti ravnopravnost u društvu kroz umjetničko izražavanje i dostupnost likovnog poticaja rušeći predrasude.

Inkluzija u umjetnosti za osobe s intelektualnim teškoćama (IT) započela je zapravo službeno kroz suradnjom HDLU i Centra za rehabilitaciju Zagreb gdje se već par godina gradi sustav za integraciju likovnog stvaralaštva osoba s IT s profesionalnim umjetnicima. Kvalitetu likovnog izraza dokazuju sa svakim novim izlaganjem te implementacijom idejnih rješenja kroz primijenjeni dizajn koji je dostupan i na tržištu. Ono što je bitno naglasiti jest da, osim što se na taj način omogućuje ravnopravnost zastupljenosti na umjetničkoj sceni, omogućuje se vidljivost kvalitete i mogućnosti u samom likovnom izražavanju osoba s IT. Na nama/struci je zadatak pružiti adekvatnu podršku u samom procesu rada i omogućiti priliku da se potencijal osoba s IT prepozna i realizira u grani u kojoj se ističu. Zadovoljstvo je i saznanje da mogu svjesno, ispunjeno i odgovorno djelovati te se trude u svakodnevnom radu, čega su dokaz i brojne realizirane izložbe, kulturne manifestacije te interes javnosti koja sve više pokazuje zanimanje za ne više tako „marginalne" umjetnosti ili „autsajderski art.''

Foto: HDLU/Juraj Vuglač

Na izložbi su predstavljeni radovi umjetnički, polaznici inkluzivne umjetničke galerije: Marije Boban, Ranka Ćuće, Jelene Gvozdanović, Ivana Jakovljevića, Zdravka Krešića te profesionalnih umjetnika: Tare Beate Racz, Natalije Borčić, Blanke Stančić Puhak, Marka Zemana i Marte Živičnjak.

Izložbu je moguće razgledati do 22. 12. 2023. u Galeriji Art&CeRZe, Ulica kneza Mislava 11 u Zagrebu.

Više o programu 7. bijenala slikarstva saznajte na WEB stranici Bijenala slikarstva.

Foto: HDLU/Juraj Vuglač

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije