Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Umjetnost na dlanu – online programi Hrvatske glazbene mladeži

Ovu godinu u sklopu online programa Glazba u mom kvartu snimljene su male forme koje će osigurati kvalitetan didaktički materijal pedagozima i profesorima u obrazovnim ustanovama
25. veljače 2021. u 10:41 80 prikaza
Katarina Krpan, pijanistica
Foto: HGM

Hrvatska glazbena mladež (HGM) programski je usmjerena na četvrtinu stanovnika Republike Hrvatske, mlade, s ciljem senzibiliziranja novih generacija prema glazbi, posebno klasičnoj. Upravo zato je osmišljen online program "Umjetnost na dlanu" kojim će mladoj publici biti dostupni kvalitetni glazbeni edukativni sadržaji koje HGM provodi u suradnji s renomiranim ustanovama, ansamblima i glazbenicima te brojnim podupirateljima.

U vrijeme dok epidemiološka situacija ne dopušta veća okupljanja, putem YouTube kanala HGM-a mlada će publika u suradnji sa svojim glazbenim mentorima moći pratiti sve programe, a prvi u nizu je Glazba u mom kvartu. Program Glazba u mom kvartu nastao je 2015. godine u suradnji s Gradskim uredom za kulturu grada Zagreba s ciljem da se djeci i mladima omogući na primjeren način doživjeti glazbu, u prostoru u neposrednoj blizini stanovanja i to besplatno, u njihovom Centru za kulturu i gradskoj četvrti u kojoj stanuju.

Ovu godinu u sklopu online programa Glazba u mom kvartu snimljene su male forme koje će osigurati kvalitetan didaktički materijal pedagozima i profesorima u obrazovnim ustanovama. U sklopu programa Glazba u mom kvartu snimljene su u prvom ciklusu tri forme: Priča o glasoviru u izvedbi Katarine Krpan, pijanistice, Glazba - Kvarteta Porin te Putovanje glazbom u suradnji s Gudačkim kvartetom Sebastijan.

U suradnji s Hrvatskim društvom prevoditelja znakovnog jezika za gluhe HGM je osigurao kvalitetan pristup umjetničkim sadržajima nagluhoj i gluhoj djeci te mladima. HGM je inače članica Jeunesses Musicales International, najvećeg međunarodnog glazbenog NGO-a za mlade što je čini jedinstvenom  na ovom području, a osnovana je davne 1954. godine s jasnim ciljem promicanja vrijednosti glazbe među mladom publikom.

Cjeloviti program Glazbe u mom kvartu distribuira se obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj putem CD izdanja te putem linka na Youtube kanalu Jeunesses Musicales Croatia i partnera. Snimanje, montaža i distribucija realizirala se tijekom veljače ove godine. Edukativni glazbeni sadržaji mladoj će publici biti dostupni od 28. veljače 2021. godine, a prethodit će im premijere o čemu će HGM obavijestiti publiku putem Facebook stranice @jmcroatia. 

Program Glazba u mom kvartu u okviru velikog projekta Umjetnost na dlanu za mladu publiku podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Glazbena mladež Zagrebačke županije i Hrvatska elektroprivreda (HEP) kao glavni sponzor. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnim stranicama.

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga