Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oskarovac Neil Jordan

"Umjetnost je za mene veća i važnija od života"

Naklada Ljevak
22.12.2021.
u 10:22

Irski pisac, scenarist i redatelj u Zagrebu je predstavio svoj roman “Utopljeni”.

Neil Jordan, oskarovac kojeg najbolje poznajemo kao redatelja i scenarista nagrađivanih filmova poput “Plačljive igre”, “Intervjua s vampirom” i “Kraja ljubavne priče”, vratio se prvoj ljubavi, knjigama.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića tako je, doduše virtualno putem Zooma, sudjelovao na promociji svog romana “Utopljeni” koji je u hrvatskom prijevodu Damira Biličića objavljen u izdanju Naklade Ljevak.

To je njegova osma knjiga, za koju je inspiraciju dobio dok je u Budimpešti snimao seriju “Obitelj Borgia” o jednoj od najzloglasnijih i najintrigantnijih obitelji u povijesti.

– Tu sam priču izmaštao dok sam boravio u Budimpešti, a prelasci preko svih tih mostova na Dunavu bili su mi zastrašujući, što me se vrlo dojmilo. Dunav mi je djelovao kao da ima neki sirenski zov, da privlači ljude koji u toj rijeci žele ostvariti neku vrstu zaborava... – kazao je Jordan.

Njegova priča smještena je tako u neimenovanom istočnoeuropskom gradu na Dunavu. U središtu je engleski privatni istražitelj Jonathan koji se tamo s obitelji nalazi u trenutku u kojem se počinju događati tektonske društvene promjene i prosvjedi koji bi se, čini se, mogli prometnuti i u građanski rat. Pa iako se na samom početku čini da bi ovo mogao biti još jedan detektivski, odnosno kriminalistički roman, Jordan ga razvija u neočekivanom smjeru, ispreplićući žanrove noira, psihološkog trilera i horora, ali i elemente fantastike i ljubavne priče. Pisan je jedinstvenim, magično mračnim i snovitim stilom koji neodoljivo podsjeća na filmsku naraciju, a to ni ne čudi, budući da Jordan priznaje da kada je krenuo u pisanje ove priče, prvo je napisao scenarij, no teško je bilo pronaći sredstva za tako specifičan film.

– Obično, kada mi sine neka ideja, ne znam hoće li se na kraju pretvoriti u film ili priču. Ljude često iznenadi kada saznaju i da pišem, ali ja sam zapravo, prije nego što sam se počeo baviti filmom, već napisao dvije knjige. A i dolazim iz Irske, koja je zemlja pisaca i kada sam počeo snimati filmove, cijela se irska književna zajednica naljutila na mene! Ali ja to ne gledam na taj način – ako ste slikar, nema razloga da ne budete i kipar i fotograf, a ako snimate filmove, ne znači da ne možete pisati i romane. Vjerujem da bi i Ingmar Bergman bio prekrasan pisac da nikada nije prišao kameri – kazao je Jordan, dodavši da on smatra da je umjetnost veća i važnija od života.

– Znam da se mnogi ne bi sa mnom složili, ali ja se tako osjećam! – tvrdi Jordan. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije