Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
84. OSCARI

Umjetnik pomeo konkurenciju i osvojio najvažnije Oscare

Oscar (1)
Reuters/Pixsell
27.02.2012.
u 05:23

Neodoljivi šarm Umjetnika očekivano je Francuzima donio slavu i – 5 kipića. Konkurenciju je imao u Hugu, koji je na kraju također skupio pet Oscara, ali u tehničkim kategorijama.

U noći s nedjelje na ponedjeljak dodijeljene su 84. nagrade Oscar, na kojima je bilo vrlo malo iznenađenja. Kao i na svim dosadašnjim dodjelama poput BAFTA-e i Zlatnih globusa nagrade u svim važnijim kategorijama odnio je "Umjetnik“, film koji evocira dobra ranog Hollywooda, svojom crno-bijelom fotografijom dajući protutežu vizualnim megaspektaklima kojih je u kinima danas više nego ikad. 

Umjetniku su tako pripale nagrade za najbolji film, najboljeg redatelja (Michel Hazanavicius), najboljeg glumca (šarmantni Francuz Jean Dujardin), kostimografiju i originalnu glazbu, dok je Oscar za najbolju glumicu također očekivano pripao velikoj Meryl Streep za ulogu u filmu "Čelična lady“. Nagradu su dobile i šminkerice zaslužene za njenu dramatičnu transformaciju u bivšu britansku premijerku Margaret Thatcher. 

Dominacija Europljana
Očita dominacija Europljana na ovogodišnjim Oscarima, kao i velik broj malih, nezavisnih filmova nominiranih za zlatne kipiće, mogla bi biti pokazatelj novog trenda u Američkoj akademiji filmske umjetnosti i znanosti. Nakon što su u prošlom desetljeću, opterećeni političkom korektnošću i stigmom elitnog bjelačkog kluba, napokon afirmirali i glumce drugih rasa, pa su neki čak sarkastično komentirali da je dovoljno biti tamnoputa žrtva zlostavljanja da bi osvojio Oscara, Akademija se sad polako okreće umjetničkom filmu, ostavljajući komercijalne spektakle po strani.

Poruku da je dosta gomilanja vizualnih efekata nauštrb kvalitete idealno je prenio crno-bijeli, nijemi film "Umjetnik“, koji je uspio spojiti suvremene filmske tehnike s motivima slavne filmske prošlosti. Osim njega, još je jedan film s velikim brojem nominacija ove godine igrao na kartu sentimenta prema filmskoj tradiciji. Radilo se o "Putu rata“ Stevena Spielberga, koji se snažno oslanjao na estetiku zlatnog doba Hollywooda i filmove poput "Zameo ih vjetar“, no akademcima se svježina Francuza Michela Hazanaviciusa ipak svidjela više od redateljskog sentimenta američkog doajena Stevena Spielberga.

Povratak filmskim počecima
Brojne referencije na filmske početke ima i "Hugo“ Martina Scorsesea, koji je također s pet osvojenih Oscara, ali više u "tehničkim“ kategorijama, pomalo ostao u sjeni Umjetnika. U ovoj dječjoj fantaziji smještenoj u Pariz 1930-ih važnu ulogu ima lik Georgesa Meliesa, pionira francuskog i svjetskog filma, najpoznatijeg po filmu "Put na Mjesec“ koji se smatra prvim znanstveno-fantastičnim filmom u povijesti kinematografije.

U godini pretrpanoj brojnim nastavcima komercijalnih uspješnica poput "Sumraka“ ili serijala o Bourneu, nagrađeni redatelji, ali i oni koji su im nagrade dodijelili, kao da poručuju – dosta je, vrijeme je za veliku inventuru i povratak korijenima.

POPIS DOBITNIKA:

Najbolji film
The Artist

Najbolji redatelj
Michel Hazavanicius, The Artist

Najbolji glumac 
Jean Dujardin, The Artist

Najbolja glumica
Meryl Streep, The Iron Lady


Ostale kategorije: 
Najbolja scenografija
Robert Richardson, Hugo

Najbolja kamera
Hugo

Najbolji kostimi
The Artist

Najbolja šminka
The Iron Lady

Najbolji strani film
A Separation

Najbolja sporedna glumica
Octavia Spencer, The Help

Najbolja montaža 
The Girl with the Dragon Tattoo

Najbolje montaža zvuka 
Hugo

Najbolje miksanje zvuka
Hugo

Najbolji dokumentarac 
Undefeated

Najbolji animirani film
Rango

Najbolji vizualni efekti
Hugo

Najbolji sporedni glumac 
Christopher Plummer, Beginners

Najbolja originalna glazba
Ludovic Bource, The Artist

Najbolja pjesma
Man or Muppet, The Muppets

Najbolji adaptirani scenarij 
Alexander Payne, Nat Faxon, and Jim Rash, The Descendants

Najbolji izvorni scenarij 
Woody Allen, Midnight in Paris

Najbolja izvedba uživo - kratki
The Shore

Najbolji dokumentarac - kratki 
Saving Face

Kratki animirani film
The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore

Komentara 14

NA
nacionalnifront
08:38 27.02.2012.

Smeće nagrad,a toliko je degradirana da je i Nobelova nagrada za mir realnija nego Oscar. Smeće od filma dobio glavne nagrade, kao što je smeće od političara dobio Nobelovu nagradu za mir iako vodi 2 rata, a u trećem je sudjelovao (pogodili ste, Obama). Da francuski crno bjeli mutavi film im pokupio sve glavne nagrade, Francuzi im se smiju od srca koju foru su im prodali

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:12 27.02.2012.

Hm I Hollywood se vrača crno-bijelim filmovima i pećima na drva. Opalila kriza i tamo. Inače, produkcija im je zadnjih godina bila strašna i preskupa.

OB
-obrisani-
07:28 27.02.2012.

Baš je šteta da nisu Oscare dobile dvije novodobne slovenske komedije domoljubnog absurda i fantazije..Filmovi su se inače nazivali \"Nisu dali ni milimetra a sad se smijemo\" i onaj još kvalitetniji \"Balkanski nevini vitezovi postali robijaši XXL klase\"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije