Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
darije petković

Izložio fotografije iz bolnice s liječenja od korone: Došao sam do respiratora, bila je teška borba

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
27.11.2020.
u 10:18

U zagrebačkoj ADU Galeriji f8 otvorena je izložba fotografija “Otpusno pismo” profesora zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Darija Petkovića.

U zagrebačkoj ADU Galeriji f8 otvorena je izložba fotografija “Otpusno pismo” profesora zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Darija Petkovića. Riječ je o bolničkom fotografskom dnevniku umjetnika, nastalom tijekom mjesec dana boravka na jedinici intenzivnog liječenja nakon što je obolio od COVID-19. Zarazio se u lipnju. Svijet mu se u svega nekoliko dana suzio na bolničku sobu na jedinici intenzivnog liječenja u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, a život na borbu za svaki dah.

“Izložene su rendgenske snimke pluća koje pokazuju učinke COVID-19 infekcije: pneumonija i respiratorna insuficijencija. Maska s kisikom olakšava situaciju, ali otežava je spoznaja da je respirator mogući sljedeći stadij koji preživi samo 50 posto bolesnika... Bolničkim fotografskim dnevnikom Darije Petković upravo kao da vlastitu fizičku nemoć kompenzira moći koju pronalazi u izmaknutoj poziciji promatranja posredstvom zaslona mobitela. Kao da stanje bolesti na taj način udaljuje od sama sebe i pretvara ga u izvanjski događaj”, piše povjesničarka umjetnosti Anita Zlomislić u predgovoru izložbi, koja upozorava na zlokobnu stvarnost koja je trenutačno svuda oko nas, a na koju nas Petković podsjeća bilježeći svaki detalj svojeg 32-dnevnog boravka u bolnici, od vađenja krvi, maski koje je nosio do bolničke hrane. Sam autor posljedice zaraze, kaže, osjeća i danas.

1/7

– Mjesec dana bio sam u bolnici i, ne znajući kakav će biti ishod, od samog početka hospitalizacije počeo sam raditi fotografije. Ishod je, srećom, bio povoljan. Došao sam do respiratora, no na kraju na njemu nisam završio, a u otpusnom pismu piše da sam prebolio srednje teški do teški oblik bolesti – kaže Darije Petković pa, prisjećajući se početaka bolesti, nastavlja:

– Radio sam nešto kod kuće i osjetio trnce po leđima. U početku je temperatura bila niska, kasnije se popela do 39,7. Prvi test pokazao je da sam negativan, no kako mi je i dalje bilo loše, slikali su mi pluća i dijagnoza je bila obostrana upala pluća. Dobio sam sumamed, koji je situaciju dodatno zakomplicirao. Ponovno testiranje pokazalo je da sam pozitivan. Odmah sam završio na kisiku u bolničkoj sobi. Iako je prošlo dosta vremena, posljedice u obliku otežanog disanja još uvijek osjećam. Ranije nisam imao ni upalu pluća ni druge bolesti. Bila je to teška borba i sada, s odmakom, sretan sam što je sve završilo. Iz bolnice sam tek kao uspomenu ponio masku za kisik koju sam danima nosio. Darije Petković rođen je 1974. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1999. godine na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija započeo je profesionalno fotografsko djelovanje u tiskanim medijima, koje je trajalo petnaest godina, a od 1996. javno prezentira fotografije na samostalnim i skupnim izložbama. Od 2005. zaposlen je na Akademiji dramske umjetnosti, na odsjeku snimanja Katedre za fotografiju, gdje radi i danas kao izvanredni profesor. Izložba je otvorena do 12. prosinca.

Komentara 1

AP
ante_pustinjak
12:09 30.11.2020.

ja takvu masku nosim po cijele noći već godinama pa se ne naslikavam svaki čas po novinama. kojeg narcisioidnog tipa koji bi sve učinio za 5 minuta slave!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije