Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Umjetnički paviljon za obnovu koristi sredstva EU fondova, ali i sponzora i donatora

Opširan izvještaj o tijeku obnove zgrade koja je simbol grada i zaštićeni spomenik kulture, a koju vodi ravnateljica Paviljona Jasminka Poklečki Stošić
06. srpnja 2021. u 17:24 0 komentara 124 prikaza
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zbog brojnih upita medija o tijeku obnove zgrade Umjetničkog paviljona u Zagrebu od posljedica potresa, priopćenjem su obavijestili javnost o svemu što se do sada učinilo glede obnove zgrade koja je jedan od simbola grada i zaštićeni spomenik kulture.

Pawel Pawlikovski Kusturica mi je ‘91. precizno najavio što će se dogoditi ako BiH proglasi neovisnost

Kao što je poznato, zgrada je jako nastradala u potresu 22. ožujka 2020. godine i od tada je zatvorena, a potres od 29. prosinca 2020. godine nanio je dodatna oštećenja. Priopćenje Umjetničkog paviljona prenosimo u cijelosti.

"Grad Zagreb je nakon potresa donio odluku kako će obnovu Paviljona (kao i još nekolicine gradskih ustanova) voditi Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet unutar kojega je osnovan Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata. Sve javne nabave vezane uz obnovu Paviljona provode se putem Ureda za javnu nabavu Grada Zagreba.

Od samog početka obnove ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić upoznata je i aktivno sudjeluje u svim procesima vezanim uz obnovu ustanove, odnosno usko surađuje sa svim dionicima u obnovi.

Glede obnove Paviljona do sada je konkretno napravljeno:

1. Stručni pregled zgrade od strane statičara kao i restauratora i konzervatora.

2. Elaborat o stanju konstrukcije zgrade Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

3. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode dao je smjernice za izradu konzervatorskog elaborata sa snimkom postojećeg stanja i istražnim radovima. Navedene smjernice uključuju: detaljnu snimku postojećeg stanja zgrade – cjeloviti 3D snimak i arhitektonski snimak postojećeg stanja zgrade, elaborat konzervatorsko-restauratorskih istražnih radova u interijeru i na građevinskoj konstrukciji te elaborat sanacije građevine od utjecaja vlage.

5. Napravljen je 3D snimak postojećeg stanja zgrade u interijeru i vanjštini zgrade čiju izradu je iniciralo i platilo Ministarstvo kulture i medija.

6. Početkom studenog 2020. godine bila je raspisana javna nabava za izradu projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade koja je završila početkom svibnja ove godine.

7. Sklopljen je ugovor s odabranom tvrtkom nakon provedene javne nabave. Po sklapanju ugovora pristupilo se izradi projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu zgrade te je posao u tijeku.

8. U veljači je ravnateljica Paviljona podnijela prijavu na Poziv Ministarstva kulture i medija za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Riječ je o operaciji koja se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU). U prijavi je traženo da se odobre bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade.

Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija je u ožujku prihvatilo projektni prijedlog temeljem čega je Ministarstvo kulture i medija donijelo odluku o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava Umjetničkom paviljonu u Zagrebu u kompletnom iznosu koji je tražen, odnosno u iznosu 17.322.273,60 kn.

9. Uz ova bespovratna financijska sredstva iz Fonda solidarnosti EU ravnateljica Paviljona je ustanovi za obnovu od potresa osigurala i financijska sredstva od sponzora i donatora u iznosu od 450.000,00 kn netto. Riječ je o sredstvima dobivenim od INA-e i OTP Banke.

Ovim sredstvima obnovili smo od posljedica potresa četiri ugaona tornja na zgradi Paviljona. Ovaj je posao obnove upravo završio.

SLJEDEĆI KORACI U OBNOVI:

Tek treba napraviti – a dio je operacija koje se financiraju bespovratnim sredstvima iz Fonda solidarnosti EU i spada pod provođenje mjera zaštite:

- izrada projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu od tvrtke koja je izabrana na javnoj nabavi; - kao što je prethodno navedeno posao je u tijeku

- javna nabava za izvođenje radova i izvođenje radova na ojačanju konstrukcije;

- javna nabava za upravljanje projektom gradnje (stručni nadzor) i njegovo provođenje;

- javna nabava i izvođenje sanacije krova

Trois personnages, 1963., gvaš na papiru, 75 x 108 cm, Centre Pompidou – Musée national d’art moderne - Centre de création industrielle, Pariz, Francuska Umjetnički paviljon U Zagreb stiže Calderova divovska skulptura vrijedna milijun i pol eura

Sukladno ugovoru koji je ravnateljica Paviljona potpisala s Ministarstvom kulture i medija za bespovratna financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade kompletan posao treba biti završen do 30. svibnja 2022., kako bi se povukla sva raspoloživa bespovratna sredstva.

Po završetku ovih operacija za koja su odobrena bespovratna financijska sredstva pristupit će se daljnjoj obnovi.

Daljnja faza obnove se odnosi na restauratorsko-konzervatorsku obnovu stradalih zidnih oslika i štuko dekoracija u interijeru, obnovu teraco poda u rotondi izložbenog prostora i teraco poda u auli (ulaznom dijelu) te poda i podnih obloga (parketa) u oba krila i maloj dvorani, kao i na još neke građevinsko-obrtničke radove.

Ova će faza također obuhvatiti i restauratorsko-konzervatorsku obnovu dekoracija na samoj vanjštini zgrade.

Za navedene restauratorsko-konzervatorske radove i sve ostale navedene aktivnosti koje će se raditi, namjera nam je ponovno aplicirati za bespovratna sredstva iz fondova Europske unije.", stoji u priopćenju.

Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.