Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD AUTORSKIH PRAVA

'ZAMP je stare narodne pjesme zbog profita pretvorio u privatno vlasništvo'

26.10.08., Cakovec, Hrvatska - 15. Susret hrvatskih folklornih ansambala i koreografiranog folklora.Vec trecu godinu za redom Cakovec je domacin Susreta hrvatskih folklornih ansambala i koreografiranog folklora koja se u organizaciji Hrvatskog sabora kult
Foto: Vedran Žganec Rogulja/PIXSELL
14.07.2015.
u 09:30

ZAMP od društava traži 500 kn za državna i 300 kn za regionalna natjecanja, a 300 kn košta i samostalni nastup – plus PDV, dakako

Znate li da se i za izvođenje narodnih popijevki čiji se autor ne zna plaća naknada ZAMP-u? Ta je praksa naljutila vodstvo KUD-a Mihovljan iz Međimurja koje se, uz čakovečki ogranak Matice hrvatske, pita tko je vlasnik pučkih popijevki iz Međimurja? Predrag Kočila i Ivan Pranjić ističu da je cjelokupno glazbeno blago, od popijevaka do suvremene produkcije, pretvoreno u privatno vlasništvo iz kojega ZAMP izvlači profit. Ogorčenje je izazvala faktura ZAMP-a koji od KUD-a Mihovljan traži 1375 kuna za izvođenje tradicijskih djela.

– Samo u Međimurju imamo 66 takvih kulturnih udruga pa su Međimurci lani za izvođenje svojih popijevaka morali platiti 90.750 kuna – tvrde Kolila i Pranjić.

U ZAMP-u uzvraćaju da je danas rijedak slučaj da se narodna djela izvode u izvornom obliku bez glazbene ili koreografske prilagodbe i obrade. Prilagodba djela autorski je angažman te obrađivačima pripada naknada, kažu u ZAMP-u. Sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, naknada se treba platiti i za izvorna djela koja nisu predmetom zaštite autorskog prava pa je lani prikupljeno 318.204,59 kuna temeljem "malih prava".

Ističe se da Hrvatsko društvo skladatelja ima natječaj Tradicional kojim se podupiru manifestacije i stvaralaštvo tradicijske glazbe pa je ove godine za to izdvojeno 324.098,54 kune i raspoređeno na 36 projekata.

Ako manifestaciju tradicijske glazbe organizira KUD, plaća se povoljnija naknada, tvrde iz ZAMP-a.

Za natjecanja na državnoj razini to je 500 kuna plus PDV, za regionalnu razinu 300 kuna i PDV, za samostalni nastup 300 kuna plus PDV ako se radi do tri nastupa godišnje ili 900 kuna i PDV ako se radi o više od sedam nastupa godišnje.

Međimurci se sada pitaju kome će ZAMP isplatiti naknadu za izvođenje pjesme "Narodil nam se Kralj Nebeski" kada "još nije utvrđeno njegovo ime, nema IBAN, a poznato je samo to da je živio u 12. stoljeću".

>> Glazbenici tuže HT i Deezer: A naš dio?!

Komentara 9

EN
enigma898
09:52 14.07.2015.

Još će počet prikupljat naknadu od ptica pjevica... narodno kulturno blago bi trebalo biti javno dobro, dostupno svima i u potpunosti oslobođeno naknada... USKOK u ZAMP

DD
Don-Dom
09:46 14.07.2015.

Tko je zampio, zampio je...

ZA
zaratt
10:28 14.07.2015.

ne kukati, već pružiti otpor, vrijeme izbora je najbolje, oni koji su ovo izglasali u saboru ponovo traže bedake koji će im dati glas, pa birajte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije