Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba "Tri godišnja doba" na Hvaru

Umjetnica Ivona Biočić Mandić u novim radovima vratila se djetinjstvu u Jelsi

02.08.2023.
u 10:55

Kritičari ističu kako je upravo ta dualnost između prebivališta i korijena, koji ju trajno vuku u rodni dalmatinski kraj, vječito nadahnuće ove autorice, čija djela plijene pozornost globalne kritike i publike. Izložba je otvorena do 12. kolovoza

U Jelsi na otoku Hvaru u Svečanoj dvorani općine otvorena je samostalna izložba akademske kiparice i slikarice dr. art. Ivone Biočić Mandić.

Riječ je o svojevrsnom „povratku“ korijenima ove iznimne kiparice i slikarice, koja živi u Zagrebu, a u čijim djelima su trajno prisutni rodni Kaštel Sućurac te djetinjstvo provedeno u Jelsi. Kritičari ističu kako je upravo ta dualnost između prebivališta i korijena, koji ju trajno vuku u rodni dalmatinski kraj, vječito nadahnuće ove autorice, čija djela plijene pozornost globalne kritike i publike.

Izloženi ciklus Tri godišnja doba donosi koloristički ekspresivne slike i taktilne skulpture na temu ulice, pejzaža i glazbe, a pri tome se kao ključna kalendarska razdoblja nameću proljeće, ljeto i zima. Motivi Jelse prikazani su u ciklusu Nocturno i Šuma, kojim se autorica bavila posljednjih osam godina slikajući u akriliku na platnu i ulju, a s izložbe izdvajamo i skulpture i slike na temu Dimnjaci izrađene u drvu i kamenu.

U nazočnosti velikog broja uzvanika i posjetitelja, izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Jasenka Splivalo. "Svojom sintezom i stilizacijom autorica nas vraća u prošlost reminiscirajući gogenovska i sezanovska likovna rješenja na sebi svojstven način. Gotovo kao što je sinestetima zvuk asocijacija za sliku, tako i Ivona Biočić Mandić povezuje svoje taktilne figure sa slikarstvom i vice versa“ – napisala je kustosica izložbe dr. sc. Anita Travčić u predgovoru kataloga. Dodala je kako se tekstura, ekspresija i snaga, kao ključ autoričina stvaralaštva, zrcale se u svim njezinim umjetničkim medijima.

Inače devet taktilnih kamenih skulptura ove umjetnice postavljeno je na javnim mjestima u Zagrebu, Jakovlju, Splitu i Sućurju, a Ivo Šimat Banov njezinu je taktilnu kamenu skulpturu ZID uvrstio u monografiju Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas.
Izložba je otvorena uz potporu Turističke zajednice Jelsa te čitaonice i knjižnice Jelsa, a ostaje otvorena do 12. kolovoza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije