Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I'm With You

Umjesto raspada Red Hot Chili Peppersi objavljuju novi album

Red Hot Chili Peppers
14.06.2011.
u 21:31

Premda je živopisni gitarist John Frusciante bio krucijalna karika u bandu, nakon njegova odlaska 2009. godine band nije pomišljao na to treba li stati nego kako održati standarde

Iz diskografske kuće Warner Bros i tabora grupe Red Hot Chili Peppers stigla je vijest da se novi album “I’m With You” pojavljuje 30 kolovoza. Velika vijest za fanove grupe jer su svoj posljednji, odlični dvostruki album “Stadium Arcadium” objavili još prije pet godina, a to je najveća stanka između dva njihova albuma u karijeri koja traje još od 1984. godine.

Ovih dana članovi banda oglasili su se u magazinu Rolling Stone u kojem izlazak albuma opisuju kao – početak!

Album je ponovno producirao Rick Rubin, producent legendarnih “američkih snimaka” Johnnyja Casha, ali i suradnik brojnih izvođača kao što su AC/DC, Slayer, Mars Volta, Rage Against The Machine, Linkin Park, Neil Diamond i drugih. Na albumu će biti četrnaest novih pjesama, a novitet je i predstavljanje novog gitarista Josha Klinghoffera, koji se bandu priključio u jesen 2009. godine nakon odlaska Johna Frusciantea.

Dvojbe o gitaristu

Premda je gitaristički i fizički živopisni gitarist bio važan autor i svirač na nekim od najvažnijih albuma Peppersa, Anthony Kiedis i Flea nisu se uplašili da bi njegovim odlaskom mogao nastupiti kraj. Uostalom, band je u jednom trenutku već bio bez Frusciantea, ali, istina, tada su snimili vjerojatno najlošiji album svoje karijere “One Hot Minute” (1995.).

– Intuitivno smo osjetili da nam nije došao kraj – kaže Kiedis. 

– Imali smo potrebu ispitati možemo li održati Red Hot Chili Pepperse na onoj razini koju smo postigli. Vodili smo na tu temu neke vrlo zanimljive razgovore, trebamo li dovesti u band nama nekoga potpuno nepoznatoga ili možda pogledati postoji li već negdje u našoj blizini netko tko bi mogao uskočiti – dodao je.

Tridesetjednogodišnji Klinghoffer dosad je postao već vrlo pouzdan “čovjek iz sjene”, koji je snimao i išao na turneje s Beckom, PJ Harvey i Trickyjem, a kao Fruscianteov prijatelj radio je i na nekoliko njegovih soloalbuma. Čak je pratio Pepperse na posljednjoj turneji, svirajući za njih dodatnu gitaru i klavijature.

Veza sa Stonesima

– Mislim da imam dovoljno iskustva – rekao je Klinghoffer Rolling Stoneu u svom prvom intervjuu ikada.

– Zapravo, nije bilo nikakve faze prilagodbe jer je riječ o sviranju s ljudima koje cijenim i koje poznajem godinama.

 Osim gitarističkih zadaća, Klinghoffer je na albumu svirao klavijature i pjevao prateće vokale.

 Prvi singl koji predstavlja album, pjesma “The Adventures of Rain Dance Maggie”, opisan je je kao teški pop u klasičnom funky stilu Peppersa, s podmuklim bas-dionicama koje podsjećaju na fazu Rolling Stonesa iz druge polovice sedamdesetih godina (faza “Miss You”). Općenito govoreći, Peppersi su masovno slušali albume Stonesa poput “Exile On main Street” i “Tattoo You” u vrijeme dok su najviše radili nove pjesme.

 – Riječ je o osjećaju i o pjesmi, o prihvaćanju osjećaja pjesme, ne nužno rifova – kaže Flea o toj “simbiozi” s pjesmama Stonesa.

Domaći promotori, pozor!

The Chili Peppersi trenutačno provode najviše vremena na probama jer album “I’m With You” planiraju popratiti velikom turnejom. Flea euforično kaže da će turneja potrajati – zauvijek.

– Svjestan sam kada pišemo mediokritetske pjesme – dodaje Anthony Kiedis, napominjući da nove to nipošto nisu.

– Jedva čekam da izađemo s njima pred publiku i da ih počnemo izvoditi.

 Najavljeno je da će turneja početi već krajem ove godine i trajat će tijekom većine 2012. g. Domaći promotori, pozor!

Komentara 5

Avatar pukafraza
pukafraza
10:27 15.06.2011.

Pa mislim da je Rick Rubin njima već i bio producent na Blood Sugar Sex Magic i da su si dobri. Dobro, manje bitno, ali ipak da ne ispadne da nikada nisu imali nikakve veze s njim.

OB
-obrisani-
21:57 14.06.2011.

John Frusciante je dosta unisten drogom i nazalost nije vise u stanju da odrzava koncentraciju na potrebnom nivou. Nadam se da ima svoj mir i da ce se jednog dana ponovo pojaviti na sceni. Zapravo mislim da su njemu vrata Red Hot Chili Peppersa uvjek otvorena.

Avatar kelt
kelt
00:22 15.06.2011.

Baš bi bilo super da dođu u Hrvatsku sljedeće godine :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije