Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Ulaz u budućnost: Vrhunski hrvatski suvremeni umjetnici sada na jednom mjestu

Sinoć otvorena najznačajnija godišnja izložba suvremene hrvatske umjetnosti
29. ožujka 2014. u 15:15 0 komentara 517 prikaza
THT nagrade
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/8

– Moj audio-video rad “Jezero” pokazuje pejzaž koji poziva na opuštanje i meditaciju. Sve je mirno, čuje se i cvrkut ptica. Odjednom, s neba s obrušava ljudski lik koji razara tu mirnoću.

Potenciran zvukom djeluje poput tsunamija. Potom se polako opet sve smiruje i vraća na početak, u normalu – opisuje Goran Škofić čiji je rad, uz 20 drugih, nominiran za nagradu koju THT i zagrebački Muzej suvremene umjetnosti svake godine dodjeljuje najboljim mladim autorima prema ocjeni žirija i publike.

Žaljenje prirode

Svoje ocjene publika u sandučić ubacuje od sinoć, kad je u MSU otvorena izložba njihovih radova, a trajat će do 27. travnja, kada će se znati i imena pobjednika. No, što ima umjetničkog u zapravo jednostavnoj priči Gorana Škofića?

– Ne treba se zatvoriti u stereotipna značenja o odnosu čovjeka s prirodom i žaljenja prirode – kaže Škofić, upozoravajući na značenje zvuka koji je tu bitan. Škofić, koji je i sam multimedijalac, hvali dakako činjenicu da je ovaj put na THT-ovoj izložbi više multimedijskih radova, puno videa, zbog čega je velik dio izložbe “u mraku”...

Škofić, koji je drugi put na THT-u, pozdravlja i činjenicu da je ovaj put manje nominiranih, što svakom umjetniku omogućava veći prostor za predstavljanje svoga rada.

THT nagrade | Autor : Robert Demo Foto: Robert Demo

Kustosica MSU-a i članica žirija Leila Topić upozorava na ženski val u izložbi u kojoj o problemima roda govori rad Ane Vuzdarić, a o poziciji žena u Koreji govori Luiga Margan koja se vratila s rezidencijalnog boravka u Koreji. Kustosica izložbe je Ivana Klancir.

Osobito je dojmljiva izložba fotografkinje Sandre Vitaljić koja problematizira mrtva tijela žena stradalih od posljedica nasilja u obitelji. Slike smrtnih rana žena forenzički čuvanih u formalinu govore romane o užasu!

Tonka Maleković, jedna iz grupe debitantica na THT-u, društveno je angažirana: problematizira javne vrtove u Travnom i njihov nestanak.

Nije jedina jer se i dvojac Žižić - Kožul potrudio pokazati drugu stranu šoping-molova.

Uključivanje zvuka

– Tu je cijeli niz vrhunskih radova – ističe i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, pazeći da ne zaobiđemo fascinantan interaktivni ambijent Bojana Gagića i Mije Gladovića Lightune u kojem akustička dimenzija postaje osobito važna. I još jedan primjer trenda uključivanja zvuka kao artističke tehnike izvan njegova klasično glazbenog i govornog poimanja. Tu je dojmljiva videoinstalacija Mirjane Vodopije o nestajanju.

Važno je uživo pogledati i sjajan crtež Davora Vrankića kojega nemamo često prilike vidjeti u nas, jer karijeru gradi vani. Ne može vas ostaviti ravnodušnim ni rad Silvestra Kolbasa s fragmentima filmske trake iz starog kina...

>>'Imali smo 34 mil. kuna prihoda, a politika me poslala u arhivu'

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.