Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Udbinska crkva ima masonski znak

23. listopada 2008. u 18:25 345 prikaza
Sporna kopija ninske crkve
Foto: Foto: Marko Čuljat

Tek kad su povjesničari umjetnosti uputili pismo hrvatskoj vladi da je neprihvatljiva izmjena projekta crkve hrvatskih mučenika u Udbini, prema kojoj se umjesto prvonagrađenoga arhitektonskog projekta Nikole Bašića crkva planira graditi kao nova građevina, uvećana kopija predromaničke crkve sv. Križa u Ninu, došlo je do prvih većih javnih rekacija.

Biskupijsko glasilo
Danas je pred novinarima svoj prvonagrađeni projekt objasnio arhitekt Nikola Bašić, prema čijem je izvedbenom projektu crkva već izgrađena iznad visine temelja. Dok gradnja stoji, preko “Hrvatske vjernosti”, glasila crkve hrvatskih mučenika na Udbini, vjernici se upoznaju s novim projektom. Iako uime crkve danas nitko nije govorio, novinarima je na izlazu uručen primjerak novina koje je izdala Biskupija gospićka i senjska.

Bašić je rekao da su problemi počeli istodobno kad i gradnja, kad je investitor počeo mijenjati program, kad mu je crkva postala premala, kad su zaredali zahtjevi za povećanjem pratećih sadržaja. Prekrajanje projekta tražilo se iz dana u dan, a čaša se prelila kad je biskup ustvrdio da crkva podsjeća na masonski znak, da nema simetrije, da je nizak ulazni trijem, da je preraskošna. Tu sam odustao, kazao je Bašić.

Komora uz Bašića
– Riječ je o ataku na stvaralaštvo, ovo je kršenje autorskih prava. Ovo je kloniranje ovce Doli, građenje Venecije u Dubaiju, kršenje principa stvaralaštva, a ponavljanjem Nina možemo biti slični građenju Sv. Save u Beogradu – kaže dr. Željka Čorak, povjesničarka umjetnosti. Predsjednica Razreda arhitekata HKAIG Helena Knific Schaps kazala je da od veljače znaju o izmjenama projekta, kad se arhitektica Balin-Fadejev obratila Komori s pitanjem smije li potpisati projekt. Komora će stati iza Bašića, ali i iza nje, apelirajući da se nađe rješenje prema stručnim kriterijima i da se nastavi graditi Bašićev projekt.

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice