Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKO PROLJEĆE

Udba je ‘71. uspoređivala Budišu i Pavelića

Igor Zidić
Foto: Pixsell
1/4
03.01.2018.
u 12:55

U udaru jugoslavenskih vlasti na sudionike Hrvatskog proljeća stradalo je čak 80 tisuća hrvatskih građana, prisjeća se Dražen Budiša

Matica hrvatska objavila je zbornik “Hrvatska i Hrvatsko proljeće” urednika Igora Zidića, koji na impresivnih 739 stranica opisuje dramatične događaje 1971. godine. Zbornik je podijeljen u tri cjeline: “Uvodna razmatranja”, “Studije i rasprave” te “Svjedočenja, zapamćenja, dokumenti”, iz pera trideset dvoje protagonista, svjedoka, kroničara, proučavatelja i tumača toga povijesnog događaja, u rasponu od tadašnjeg studentkog predvodnika pokreta Dražena Budiše do Ivana Aralice, koji je opisao ulogu Zadra i Zadrana u Hrvatskom proljeću.

Pet godina rada na knjizi

Ovaj je zbornik kruna višegodišnjeg projekta koji je uključivao dvodnevni znanstveni skup 25. i 26. siječnja 2012. u Zagrebu, na kojem su predstavljeni radovi koji su se pet godina kasnije našli u Zidićevu zborniku.

– Postoje teze da je Hrvatsko proljeće bilo sukob unutar iste partije, u kojem su s jedne strane stajale dogmatske, staljinističke snage, a s druge demokratska, reformistička strana. To nije netočno, ali ne govori o širini pokreta koji je bio prva snažna reakcija hrvatskog naroda na udaljavanje od političke linije koju su zastupali August Cesarec, Otokar Keršovani, Andrija Hebrang, a objedinio je dijelove partije, Maticu hrvatsku, studente, građane – rekao je na tom skupu Dražen Budiša, jedan od studentskih predvodnika Hrvatskog proljeća čije je govore, kako se prisjetio, Udba tada uspoređivala s govorima Ante Pavelića jer joj je netko lažno dojavio da se u svakom Budišinu istupu krije po jedna Pavelićeva rečenica.

U udaru jugoslavenskih vlasti na aktere Hrvatskog proljeća stradalo je, teže ili lakše, čak 80.000 hrvatskih građana, naveo je Budiša, a Igor Zidić ističe da se Matica hrvatska tada prvi put u povijesti suočila sa zabranom javnoga djelovanja, gušenjem svojih novina i časopisa, raspuštanjem ogranaka te uhićenjima pojedinih istaknutih članova.

Kako su montirani procesi

Radi stožerne uloge Marka Veselice u hrvatskom otporu, Zidić je objavio i njegov prije objavljeni tekst, kao i dopunjeni tekst Ivana Mužića u kojem se nalazi svjedočenje tadašnjeg suca Salka Oštra, te tekst Joze Ivičevića pod naslovom “Kako su montirani politički procesi”. Među objavljenim autorima su Mato Artuković, Slaven Letica, Josip Mihaljević, Božidar Novak, Božidar Petrač, Marko Veselica, Marko Zubak i drugi.

Igor Zidić
1/6

Komentara 8

ST
Stipan
14:05 03.01.2018.

Treba otvoriti sve akte, a ne pisati tko što hoće i nagađati. Puno ima onih koji su nastradali i nisu tako poznati kao ova gospoda . U njemackoj si stazi akti dostupni svim građanima , zašto to nije u HR. Tko se čega boji? Valjda će i to biti kad svi ovi sadašnji i ondašnji političari umru.

Avatar anti_komunist
anti_komunist
14:33 03.01.2018.

a ni rijeci o cinkatorim udbaskim koji su bili na stalnoj vezi tipa, mesic....puhovski i slicni...

OO
onako_ovlaš
19:33 03.01.2018.

nema te činjenice,zapisao je vlado gotovac u svom zatvorskom dnevniku 1972.,koja bi zidića požurila da na vrijeme obavi neki posao;skup održan 2012., a zbornika evo nakon 5 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije