Naslovnica Kultura Glazba

U Zagrebu preminuo skladatelj i akademik Marko Ruždjak

Marko Ruždjak rođen je 1946. u Zagrebu, a jedan od prvih učitelja bio mu je otac Vladimir Ruždjak
23. veljače 2012. u 15:47 0 komentara 2005 prikaza
ruzdjak knesaurek
Foto: MBZ

Hrvatsku glazbenu i kulturnu scenu jučer je potresla vijest da je nakon kratke i teške bolesti preminuo Marko Ruždjak, istaknuti skladatelj, redoviti profesor Muzičke akademije u Zagrebu i od 2008. godine redoviti član Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Marko Ruždjak rođen je 9. srpnja 1946. u Zagrebu. Jedan od prvih učitelja orkestracije bio mu je otac, skladatelj i proslavljeni bariton Vladimir Ruždjak. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu najprije je 1968. diplomirao klarinet, a četiri godine kasnije i kompoziciju u klasi Mila Cipre. Već kao student kompozicije dvije godine uzastopno bio je za svoja djela nagrađivan Nagradom Sedam sekretara SKOJ-a. Nakon završetka studija kompozicije u Zagrebu, usavršavao se u Parizu kod Ive Maleca i Pierrea Schaeffera, a potom i kod Milka Kelemena na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu. Od 1979. bio je profesor teorijskih predmeta, a od 1990. i redoviti profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za svoj skladateljski rad dobio je brojne nagrade i priznanja, a bio je omiljen i među kolegama i među svojim studentima s kojima je izgrađivao osobito prisan odnos, ne samo kao profesor nego i kao vrlo pronicljiv i mudar čovjek od kojeg se uvijek imalo što čuti i naučiti.

Umjetničkim su putem krenula i njegova djeca, redateljica Dora Ruždjak Podolski i glumac Radovan Ruždjak.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.