Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

U Zagrebu je u 85-toj godini preminula Nada Subotić

Krajem 2005. proslavila pedesetogodišnjicu svog umjetničkog rada u kazalištu, ulogom Mag Folan u predstavi "Ljepotica iz Leenanea" Martina McDonagha u Kazalištu Mala scena
29. siječnja 2016. u 12:42 2 komentara 758 prikaza
Nada Subotić
Foto: arhiva Gavella

U četvrtak je u Zagrebu , u 85-toj godini, preminula Nada Subotić, dugogodišnja članica ansambla GDK "Gavella". Rođena je Bošnjacima, 11. listopada 1931. godine. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Vinkovcima, a glumom se počela baviti još za vrijeme gimna­zijskog školovanja. Akademiju dramske umjetnosti završila je 1954. u Zagrebu, a od rujna iste godine članica je kazališta "Gavella", na čijoj je pozornici cijeli svoj radni vijek, sve do odlaska u mirovinu 1990. godine.

Zahvaljujući velikoj moći transformacije, snažnoj glumačkoj volji i osebujnom smislu za blagu komiku, svoje je mjesto u hrvatskom glumištu pronašla zaobišavši fahove i postavši karakterna glumica. Na sceni kazališta "Gavella" ostvarila je mnogobrojne značajne uloge, te se istaknula kao Klitemnestra (Eshil, "Žrtva na grobu"), Martha Dobie (L. Hellman, "Djevojačka škola"), Marta (D. Ivanišević, "Ljubav u koroti"), Teresa Browne (G. Green, "Zatvorene sobe"), Agafja (N. V. Gogolj, "Ženidba"), Polina Andrejevna (A. P. Čehov, "Galeb"), Akulina Ivanovna (M. Gorki, "Malograđani"), Alice (A. Strindberg, "Mrtvački ples"), Paškva (M. Matić-Halle, "Veliki val"), Eugenija (S. Mrożek, "Tango"), Velika Rahela (J. Arden, "Živjeti kao svinje"), Lucienne (G. Feydeau, "Buba u uhu"), Therese Magneau (R. Vitrac, "Victor ili djeca na vlasti"), Vera (M. Feldman, "U pozadini"), Staža (F. Šovagović, "Sokol ga nije volio") i Vesna (L. Kaštelan, "Adagio"). Igrala je i u Teatru &TD kao Madona (S. Novak, "Mirisi, zlato i tamjan"), Cezonija (A. Camus, "Caligula"), Winnie (S. Beckett, "Divni dani") i Georges Pitou (J. Murrell, " Sara i vrisak languste").

Od glumačkih početaka nastupala na Dubrovačkim ljetnim igrama i  Splitskom ljetu. Igrala je u filmovima "Protest" F. Hadžića (1967), "Sokol ga nije volio" B. Schmidta (1988), "Krhotine" Z. Ogreste (1991), a njezina je posljednja filmska uloga bila ona u fiulmu  "Kotlovina"  Tomislava Radića. Snimila je brojne radio drame, ali i uloge u popularnim TV serijama,  kao što su "Posljednji Stipančići", "Sezona lova", "U registraturi", "Čovik i po"...

Nada Subotić je krajem 2005. proslavila pedesetogodišnjicu svog umjetničkog rada u kazalištu,  ulogom Mag Folan u predstavi "Ljepotica iz Leenanea" Martina  McDonagha u Kazalištu Mala scena u Zagrebu. Dobitnica je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1997.

Komemoracija u spomen na Nadu Subotić održat će su kazalištu "Gavella", u četvrtak, 4. veljače, točno u podne.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj