Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak glumca

U Zaboku u 89. godini života preminuo glumac Rade Marković

rade markovic
You Tube
11.09.2010.
u 10:54

Već 20-ak godina dio odmora Marković je provodio u Hrvatskom zagorju, u Klanjcu, odakle mu je druga supruga Lidija

U Zaboku je u 89. godini preminuo istaknuti glumac bivše države Rade Marković. Već 20-ak godina dio odmora Marković je provodio u Hrvatskom zagorju, u Klanjcu, odakle mu je druga supruga Lidija. Iza ovog umjetnika opsežna je karijera, na filmu je odigrao 81 ulogu; u televizijskim dramama, serijama i drugim emisijama 62 uloge, nastupio je u 186 radiodrama, a u kazalištu je ostvario ukupno 96 uloga.

Radio je i kao profesor Akademije umjetnosti u Novom Sad, a poslijeratni naraštaji sjećaju ga se i kao spikera prvih izdanja “Filmskih novosti”.  Na premijeri “Zlatnog teleta” u Narodnom pozorištu Beograd, u režiji njegova sina, poznatog filmskog i kazališnog redatelja Gorana Markovića, trebao je glumiti 6. listopada. Filmska publika poznaje ga po brojnim ulogama u partizanskim filmovima u kojima je uvijek igrao pozitivca i urbane junake.

Zapažene su njegove uloge u filmovima “Valter brani Sarajevo”, “Otpisani”, “Čudotvorni mač”, “Tuđa zemlja”, a posljednji put na filmu vidjeli smo ga u komediji “Mi nismo anđeli 2”. Marković se okušao i kao režiser te je napravio dva dokumentarna film “Smeh sa scene” i “Među nama”. S bivšom suprugom Oliverom, također slavnom glumicom imao je sina Gorana. 

Ključne riječi

Komentara 9

IR
Istria Republica
12:46 11.09.2010.

Veliki glumac stare garde koji polako odlaze jedan za drugim Slava mu !

FE
Felicijen
13:44 11.09.2010.

Kazalište je izgubilo velikog glumca. Malo je još takvih glumaca ostalo. Uostalom gdje bi i glumili?

VO
vodic
18:52 12.09.2010.

Rip Umetnice... Odlazi poslednja generacija velikih jugoslovenskih glumaca... Ostaje cutanje i vecno pamcenje na sjajne pozorisne i filmske kreacije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije