Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

U spomen grafičaru Anti Kuduzu (1935.-2011.)

Sjajno je ovladao kadrom, bio je uvijek otvoren za istraživanje teksture i slojeva ''nove vizualnosti''.
25. siječnja 2011. u 15:30 0 komentara 161 prikaza
kuduz

Vođen najvišim estetskim kriterijima profesor Ante Kuduz zalagao se za jasnoću grafičkoga likovnog djela. Stvorio je zavidnu karijeru, a u 76. godini ugasio se njegov život. Kako javljaju iz HDLU, čiji je bio dugogodišnji član, posljednji ispraćaj bit će na zagrebačkom Krematoriju u četvrtak, 27. siječnja u 13.50 sati.  

Ante Kuduz rođen je 1935. godine u Podosoju pokraj Vrlike. Kao student prve generacije Grafičkog odsjeka zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u klasi Marijana Detonija diplomirao je grafiku 1964. godine. Na istom je Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu bio i stalni profesor od 1969. sve do umirovljenja 2006. godine. Predavao je i na Studiju dizajna od njegova osnutka 1989., a obnašao je i dužnost dekana ALU od 1981. do 1983.

Pamtit ćemo njegovu veliku izložbu priređenu 2007. godine u Gliptoteci HAZU u Zagrebu gdje je predstavio svoj crtački rad i pet grafičkih ciklusa u kojima je u slojevitim istraživanjima pokazao razvoj od crteža do kompjuterske grafike. Prvu je izložbu imao 1961., a samostalno se predstavljao od 1965. godine, priredivši osamdesetak samostalnih i velik broj kolektivnih izložbi diljem Hrvatske i u nekim svjetskim galerijama.

Sjajno je ovladao kadrom, bio je uvijek otvoren za istraživanje teksture i slojeva ''nove vizualnosti''. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na zadnjoj mu je retrospektivi dodijelila Nagradu HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu za područje likovnih umjetnosti.

 

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.