Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

U spomen grafičaru Anti Kuduzu (1935.-2011.)

Sjajno je ovladao kadrom, bio je uvijek otvoren za istraživanje teksture i slojeva ''nove vizualnosti''.
25. siječnja 2011. u 15:30 0 komentara 128 prikaza
kuduz

Vođen najvišim estetskim kriterijima profesor Ante Kuduz zalagao se za jasnoću grafičkoga likovnog djela. Stvorio je zavidnu karijeru, a u 76. godini ugasio se njegov život. Kako javljaju iz HDLU, čiji je bio dugogodišnji član, posljednji ispraćaj bit će na zagrebačkom Krematoriju u četvrtak, 27. siječnja u 13.50 sati.  

Ante Kuduz rođen je 1935. godine u Podosoju pokraj Vrlike. Kao student prve generacije Grafičkog odsjeka zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti u klasi Marijana Detonija diplomirao je grafiku 1964. godine. Na istom je Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu bio i stalni profesor od 1969. sve do umirovljenja 2006. godine. Predavao je i na Studiju dizajna od njegova osnutka 1989., a obnašao je i dužnost dekana ALU od 1981. do 1983.

Pamtit ćemo njegovu veliku izložbu priređenu 2007. godine u Gliptoteci HAZU u Zagrebu gdje je predstavio svoj crtački rad i pet grafičkih ciklusa u kojima je u slojevitim istraživanjima pokazao razvoj od crteža do kompjuterske grafike. Prvu je izložbu imao 1961., a samostalno se predstavljao od 1965. godine, priredivši osamdesetak samostalnih i velik broj kolektivnih izložbi diljem Hrvatske i u nekim svjetskim galerijama.

Sjajno je ovladao kadrom, bio je uvijek otvoren za istraživanje teksture i slojeva ''nove vizualnosti''. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti na zadnjoj mu je retrospektivi dodijelila Nagradu HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2007. godinu za područje likovnih umjetnosti.

 

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.