Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roman Nevenke Nekić

U Sarajevu predstavljen roman o Francuzu, vukovarskom branitelju

Sarajevo
Miroslav Flego/VLM
07.06.2013.
u 19:56

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika u Sarajevu predstavila dokumentarac o Gospi Ilačkoj i roman o Francuzu, vukovarskom branitelju

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika na poziv kardinala Vinka Puljića posjetila je Sarajevo i na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Dvorani Pavla VI. predstavila roman Nevenke Nekić "Jean ili miris smrti". 

Roman donosi tragičnu sudbinu Francuza Jeana Michela Nicoliera koji je branio Vukovar i koji je ubijen na Ovčari nakon što je izveden iz vukovarske bolnice.

Uz roman je predstavljen i film "Draga Gospa Ilačka" o marijanskom svetištu Gospe ilačke u Ilači pokraj Tovarnika.

Pred prepunom dvoranom uzvanicima se obratio preuzvišeni kardinal Vinko Puljić i rekao da se čitajući roman uvjerio u njegovu povijesnu i literarnu vrijednost, da se u liku stranca koji je žrtvovao svoj život za Hrvatsku sažimaju svi humani napori sudionika Domovinskoga rata te izrastaju u simbole koji ostaju kao temelji za budućnost.

O djelatnostima Udruge dr. Ante Starčević govorio je njezin predsjednik Antun Ivanković i istaknuo osobite napore o dokumentiranju događaja iz Domovinskoga rata koji su uobličeni i objavljeni u pet knjiga, od kojih je dio dokumentarna građa, a dvije su u romanesknom obliku posvećene Ivanu Buriku, svećeniku ubijenom u Tovarniku u jesen 1991. i Jeanu Michelu Nicolieru, dragovoljcu iz Francuske.

Također je ukazao na napore koje čini Udruga da se Ivan Burik uzdigne na čast oltara.

Nevenka Nekić govorila je o svom romanu, ali i o ulasku Hrvatske u EU. Naglasila je postojanje dviju Europa.

– Jedna je ona koja se temeljila dvije tisuće godina na najboljima kršćanskim vrijednostima koje su promovirali veliki i snažni likovi poput svetoga Franje, Maksimilijana Kolbea, Majke Tereze, pape Ivana Pavla II., pa i tako malo poznate osobe Jeana Michela, te one druge koju smo napustili davne 1918. godine, a koja nas nije željela na početku Domovinskoga rata. Naš skori ulazak u EU treperi između strahova i nade, ali darovi koje mala Hrvatska nosi – umjetnost, znanost, vjeru, pa i ovu posljednju ratnu patnju pretvorenu u Križ, otvaraju vrata našim originalnostima i ljepoti duha koje mogu samo obogatiti EU – rekla je u Sarajevu Nevenka Nekić.

Sarajevsko književno-filmsko veće završila je nagrađenim filmom o snazi vjere i hodočašća "Draga Gospa Ilačka" i time je, kako kaže Antun Ivanković "završio još jedan susret u srcu hrvatske Bosne i Hercegovine zahvaljujući kardinalu Vinku Puljiću".

>>Predstavljena knjiga kardinala Puljića 'Moje druge konklave'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije