Naslovnica Kultura Knjige

U rodnom Zagrebu umrla književnica Višnja Stahuljak

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti umrla književnica Višnja Stahuljak. Rođena je 1926. godine, diplomirala je solo pjevanje u Zagrebu, a 1995. je dobila nagradu Đalski za knjigu "Sjećanja"
04. ožujka 2011. u 11:52 0 komentara 1134 prikaza
višnja stahuljak
Foto: boris ščitar/pixell

Samo nekoliko dana prije 85. rođendana u Zagrebu je nakon duge i teške bolesti umrla književnica Višnja Stahuljak. Rođena je 10. ožujka 1926. godine u Zagrebu, gdje je maturirala i diplomirala pjevanje na Muzičkoj akademiji. Bila je pjevačica, glumica i redateljica u Zagrebačkom kazalištu lutaka te profesorica solo pjevanja u školi Blagoje Bersa. Prvu knjigu "Tko traži - taj nađe" napisala je 1955. godine, otkada objavljuje brojne zbirke poezije, romane, drame... Za autobiografsku prozu "Sjećanja" iz 1995. dobila je prestižnu nagradu Đalski.

Dva puta dobila je nagradu Grigor Vitez, i to prvo za roman "Začarani putovi", a onda za roman "Čarobnjak". Dva puta osvajala je i nagrade Večernjeg lista za kratku priču. Bila je i hrvatski kandidat za nagradu Andersen, a njene su knjige ušle i u lektiru. Bila je član suradnik HAZU, članica Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.