Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hnk ivana pl. zajca

U Rijeci izvedena premijera "Carmen" pod maskama posvećena Mani Gotovac

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/5
13.11.2020.
u 13:40

Opera Georgesa Bizeta “Carmen” u zajedničkoj inscenaciji Selme Banich, Sandre Dekanić, Marina Blaževića i Alana Vukelića premijrno je izvedena u četvrtak u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Taj autorski tim postavio je operu “Carmen” u pulskoj Areni 2019. Godine, a ova riječka izvedba trebala je biti prilagodba pulske. No, zbog okolnosti pandemije bolesti Covid-19 planovi su promijenjeni pa je stvorena nova predstava.

Intendant riječkoga HNK i jedan od autora inscenacije Marin Blažević naveo je u najavi opere: “Ova, nova, treća i možda samo privremena verzija naše zajedničke "Carmen", ujedno je sentimentalna i ironična, bolna i brutalna, jeziva i duhovita, zloslutna i prkosna - kazališna reminiscencija i anticipacija, života koji smo živjeli, opere kao glazbeno-scenske forme koja pokušava preživjeti, i vremena u kojem će izvodeća, živa i ranjiva kazališna tijela možda zamijeniti elektronički scenski "duhovi", virtualne on-line pozornice koje osvajaju scenski avatari otporni na - barem - biološke viruse”.

U naslovnoj ulozi je nastupila austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger, koja se prošle sezone riječkoj publici predstavila kao Sesto u Händelovoj operi “Julije Cezar u Egiptu”.

U ulozi Don Josea u premijernoj riječkoj izvedbi bio je Aljaž Farasin a Micaëlu je utjelovila Anamarija Knego. U ostalim ulogama bili su Luka Ortar, Robert Kolar, Dario Bercich i drugi.

Izvedbom je ravnao novi kućni dirigent Valentin Egel.

Premijerna izvedba posvećena je teatrologinji, dramaturginji, kazališnoj kritičarki i književnici Mani Gotovac, prvoj ženi na čelu hrvatskog nacionalnog teatra i intendantici riječkoga HNK u razdoblju od 2003. do 2007. godine. Mani Gotovac je umrla na današnji dan prije godinu dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije