Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film “Neželjena baština” Irene Škorić na festivalu u Švedskoj

U potrazi za spomenicima kulture pretvorenima u otpad

Neželjena baština
Foto: Promo
1/4
20.12.2016.
u 11:43

Dugometražni dokumentarni film ''Neželjena baština'' redateljice i scenaristice Irene Škorić, uvršten je u selekciju Balkan New Film Festivala BaNeFF, koji će se održati od 19.-22.12.2016. u Stockholmu.

Odabran je kao jedini hrvatski dokumentarni film u konkurenciji 14 dokumentarnih i 13 kratkih igranih filmova iz Madžarske, S.A.D.-a, Srbije, Švedske, Rumunjske, Makedonije, Maroka, Crne Gore, Moldavije, Bosne i Hercegovine…

Film je svoju svjetsku premijeru imao na međunarodnom Sarajevo film festivalu ove godine.

Stominutni film „Neželjena baština“ govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945.- 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad.

 

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.

Festival BaNeFF posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana. Usmjeren je na filmove koji se bave ili odnose na balkanske teme, filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama i koji imaju kreativne vrijednosti o kojima se u niz panela želi raspravljati s uglednim filmskim gostima.

Festival nakon glavnog događanja u Stockholmu tijekom proljeća i ljeta nastavlja putovati i prikazivati odabrane uratke u drugim gradovima Švedske i Norveške. Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije