Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordni Zagreb Dox

U Movieplexu najtraženiji antiglobalistički filmovi

zalba
ZG DOX
07.03.2010.
u 15:38

U samo šest dana dokumentarce je gledalo 25 tisuća posjetitelja, što je novi rekord Zagreb Doxa, ali i apsolutni rekord multipleksa koji je do sad ugostio Animafest, reviju filmova s Motovuna i dio Zagreb Film Festivala

Usprkos velikoj skepsi, selidba Zagreb Doxa u Movieplex pokazala se itekako uspješnom. Ne računajući jučerašnju reviju pobjednika, kroz pet dvorana u Kaptol centru prošlo je oko 25 tisuća gledatelja! Radi se o novom rekordu festivala, a srušeni su i svi rekordi Movieplexa.

- Samo u subotu registrirano je 4382 gledatelja. To je impresivno za bilo koji festival, a pogotovo za festival dokumentarnog filma. Prešli smo velik put od prije 15 godina, kada je dokumentarizam bio gotovo protudržavna djelatnost – zadovoljan je direktor Nenad Puhovski.

Odmjeravanje snaga

Kaže, napretku domaćeg dokumentarizma svjedoči i čak deset premijera hrvatskih autora, te činjenica da su dva hrvatska filma, „Tramvaj broj 13“ Irene Škorić i „Ljudi s Mliječnog puta“ Miroslava Mikuljana, podijelili nagradu publike.

- Od samog osnivanja inzistirali smo na odmjeravnju snage sa svjetskom produkcijom. Vrijeme nacionalnih festivala je prošlo. Oni djeluju poput FRKE na zagrebačkoj Akademiji; okupe se kolege i međusobno se hvale. Pa tako nema napretka! Kriteriji se moraju stalno podizati. Blanka Vlašić nikad ne bi skočila preko dva metra da je držala letvicu na metar i pol – objašnjava Puhovski.

Poticaj HTV-u

Posebno mu je drago što je službeno priznanje dobio i film „Zašto“ iz HTV-ove produkcije

- To znači da ima nade dokumentarce na HTV-u. Nadam se da će nagradu shvatiti kao poticaj da počnu raditi više ozbiljnih dokumentaraca, da podignu kvalitetu produkcije i okrenu se zaista važnim temama. To bi bilo dobro za sve nas – rekao je.

Uz program „Dox događanja“, u kojem su nakon premijera autori razgovarali s publikom, posebno je zanimanje izazvao novi program „Stanje stvari“ koji se bavi krizom liberalnog kapitalizma. Namijenjen je antiglobalističkoj publici, onoj koja je najviše gunđala zbog prelaska u konzumeristički Movieplex. A na kraju je zbog jagme za ulaznice čak pet filmova iz te selekcije imalo je dodatne projekcije!

Komentara 1

OB
-obrisani-
13:03 10.03.2010.

Publika je rekla svoje. Nikakva Ana, ni jedna ni druga, Mikuljan! Puhovski ga sigurno od jada ne će dogodine uvrstiti u konkurenciju. pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije