Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FOTOGRAFIJA

U Mimari otvorena izložba Svijet u oku Saše Poldana, došla i predsjednica

Saša Poldan
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/20
09.05.2016.
u 23:01

Tematski raznorodan Poldanov fotografski opus predstavlja se s dvadesetak fotografija velikog formata

U Muzeju Mimara večeras je otvorena izložba fotografija Svijet u oku fotografa Saše Poldana, na koju su među ostalima došli predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Tematski raznorodan Poldanov fotografski opus predstavlja se s dvadesetak fotografija velikog formata pretežno pejzažnih, zračnih i makro fotografskih scena, te prizora iz urbanog života.

„Na izložbi je predstavljen odabir radova nastalih srednjeformatnim fotoaparatima Hasselblad i Pentax na njegovim brojnim putovanjima Sjevernom i Južnom Amerikom (Argentina, Čile, SAD), Islandom, Španjolskom, Francuskom, Italijom, Hrvatskom i Indonezijom.“, u predgovoru kataloga govori Nataša Ivančević, koja je uz Helenu Srakočić kustosica izložbe.

Saša Poldan rođen je 1965. godine u Rijeci. Od 1989. godine gradi karijeru u pravosuđu, a od 1992. godine je odvjetnik u Rijeci i Zagrebu. Uživa u fotografiji kao hobiju. Fotografijom se bavi od dvanaeste godine, ali joj se ponovno intenzivno vraća 2001. godine kada otkriva nove perspektive digitalnog u fotografiji. Voli eksperimentirati s apstraktnim u prirodi, u čemu mu zračna fotografija pruža nove mogućnosti. Eksperiment i istraživanje smatra nadahnućem. Tijekom vremena, razmišljanja o fotografiji i istraživanja, kao i aktivnog praćenja suvremenih zbivanja u umjetničkoj fotografiji, djelomično redefinira svoj pristup ovom mediju, ostajući uvijek vjeran istraživanju i eksperimentu. Fotografije mu se nalaze u zbirci riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Ekskluzivitet i jedinstvenost ove izložbe leži u vrhunskoj svjetskoj tehnici izrade fotografija. Naime, nekoliko izložaka izrađeno je za ovu prigodu u fotografskom studiju 31 Studio The Platinum Printroom u Londonu, jednom od dva mjesta na svijetu koja rade u ovoj iznimno kvalitetnoj tehnici, a koji izrađuje platinum fotografije za ponajbolje svjetske umjetnike kao što su Sebastian Salgado, Francis Bacon, Frank Horvat, Paolo Roversi.

Uz ostale radove, u suvremenoj tehnici fotografskih printeva apliciranih na akrilnoj podlozi, ovaj umjetnički opus u cjelosti je iznimnih vizualnih svojstava. Koncepcijski izložba predstavlja rijedak iskorak u smjeru visokih dometa galerijske prezentacije fotografije u Hrvatskoj.

Izložba je otvorena do 22. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije