Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

U Hrvatskom glazbenom zavodu održano je Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro

Zagreb je dva tjedna bio središte violončelističkog svijeta
10. veljače 2020. u 12:36 127 prikaza
Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro
Foto: Damil Kalogjera
Pogledajte galeriju 1/21

Zagreb je posljednja dva tjedna bio glavno središte okupljanja violončelista iz cijeloga svijeta. Naime, u Hrvatskom glazbenom zavodu održavalo se 12. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za juniore do 20 godina starosti, a potom i 7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro za glazbenike do 30 godina starosti. Dok su prvonagrađeni u šest kategorija Juniora odabrani od 25. siječnja do 1. veljače, nagrade najboljima 7. Natjecanja Antonio Janigro uručene su na drugoj finalnoj večeri 7. veljače.

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro | Autor : Damil Kalogjera Foto: Damil Kalogjera

Osim natjecanja, u punoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda 1. veljače se održao i koncert u sjećanje na nedavno preminulog američkog violončelistu Michaela Flaksmanakoji je bio student Antonija Janigra. Ovime je ujedno i završilo 12. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro Junior i započelo 7. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro.

U natjecanju za Juniore predstavio se do sada najveći broj natjecatelja iz cijelog svijeta, njih 140 u šest natjecateljskih kategorija (od 9 do 20 godina starosti). U svakoj kategoriji dodijeljene su tri glavne nagrade najboljim kandidatima, a nagrađene po kategorijama možete vidjeti na linku.

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro | Autor : Damil Kalogjera Foto: Damil Kalogjera

Na 7. Natjecanju Antonio Janigro (za kandidate starije od dvadeset godina) prijavilo se više od 100 kandidata od kojih je žiri odabrao najboljih 28, od kojih je njih 26 nastupilo u polufinalu. Na dva koncerta finala koji su se održali 6. i 7. veljače uz Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom Marka Magdalenića, nastupilo je sveukupno sedmero finalista: Benjamin Lai (SAD), Dilshod Narzillaev (Uzbekistan), Daniel Thorell (Švedska), Maria Zaytseva (Rusija), Nathan Le (SAD), Ettore Pagano (Italija) i Guillaume Wang (Australija).

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima