Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vruća roba

U Hrvatskoj vlada nestašica Harryja Pottera, stare knjige dosežu tisuće kuna

VL
Autor
Denis Derk
24.02.2021.
u 10:25

Prava na tiskanje serijala o Harryju Potteru engleske spisateljice J.K. Rowling koja je godinama imao Algoritam nepovratno su istekla. Nakon što je ta izdavačka kuća doživjela krah, knjige o Harryju Potteru postale su vruća roba.

Početkom ožujka u hrvatskim će se knjižarama naći najnoviji kriminalistički roman Roberta Galbraitha čiji su glavni likovi netipični detektiv Cormoran Strike i njegova seksepilna pomoćnica Robin Ellacot. Riječ je o romanu “Nemirna krv” čija je stvarna autorica mama zanosnog čarobnjaka Harryja Pottera, Joanne K. Rowling, danas valjda najbogatija književnica na svijetu čiji se prihodi mogu mjeriti s onima britanske kraljice.

Najnoviji krimić Joanne Rowling na hrvatski je prevela Mirna Čubranić, a objavljuje ga Mozaik knjiga koji je objavio i prvi roman za odrasle “Prijevremeni izbori” iste britanske autorice 2012. godine, ali i četiri u nizu kriminalistička romana napisana pod muškim pseudonimom, i to “Zov kukavice”, “Dudov svilac”, “Karijera zla” i “Smrtonosno bijelo” o pothvatima samozatajnog i šarmantnog Cormorana Strikea. Dosad je Mozaik knjiga prodao više od 31.000 knjiga iz niza o privatnom detektivu Cormoranu Strikeu, što je prilično dobar izdavački rezultat za hrvatske prilike, ali i rezultat koji se ipak ne može mjeriti s rekordnim brojkama koje je na hrvatskom tržištu knjiga postizao onaj legendarni niz o Harryju Potteru.

A iako je od završne knjige sedmosveščanog poterovskog niza prošlo već punih 14 godina, u hrvatskim knjižarama, ali i na društvenim mrežama i dalje vlada prava pomama i za kompletom tih knjiga, ali i za knjigama pojedinačno. Iznosi po kojima se nude knjige o Harryju Potteru iz sada već starih izdanja Algoritma su upravo nevjerojatne. Tako se na nezaobilaznom Njuškalu Algoritmova stara izdanja prodaju i po cijeni od tri i pol tisuće kuna za sedam knjiga u nizu. Jako je velik interes i za prvu objavljenu knjigu “Harry Potter i Kamen mudraca” čija je cijena oko 650 kuna!? Cijene rastu doslovno iz mjeseca u mjesec, a velik je interes i za knjige na engleskom jeziku.

Hrvatski knijžari tako stalno moraju odgovarati na pitanja zainteresiranih knjigoljubaca koji žele kupiti Pottera na hrvatskom jeziku, u prijevodu Zlatka Crnkovića (koji je preveo prve tri knjige) i Dubravke Petrović koja je prevela četvrtu, petu, šestu i sedmu knjigu iz niza o pravdoljubivom i hrabrom čarobnjaku koji se suprotstavio moćnoj i zloj sili. No, prava na tiskanje Harryja Pottera koja je godinama imao zagrebački Algoritam su nepovratno istekla i sada već dvije godine ni jedan hrvatski izdavač nema prava za nadotisak knjiga Joanne Rowling o Potteru na hrvatskom jeziku, iako je interes za to enorman i nekima i teško objašnjiv, u potpunoj suprotnosti s tvrdnjama da u Hrvatskoj nema većeg interesa za knjige i čitanje. Harry Potter dokazuje suprotno i hvala mu na tome.

U Mozaiku knjiga koji već gotovo deset godina uspješno objavljuje nove knjige britanske autorice na hrvatskom području potvrđuju da su u tijeku pregovori o tome tko će biti novi izdavač Harryja Pottera u Hrvatskoj, te da za to ima više zainteresiranih nakladnika. Na ruku hrvatskim nakladnicima koji bi baš na Harryju Potteru mogli poboljšati svoje poslovne bilance svakako ne ide činjenica da je proteklih godina Joanne Rowlling mijenjala agenta, pa je svako pregovaranje o autorskim pravima time otežano i dodatno usporeno. Ruku na srce, i hrvatsko tržište knjiga u svjetskim razmjerima je doista neznatno i sigurno nije prioritet u pregovorima moćnih agenata koji se brinu za interese jedne od najpopularnijih svjetskih autorica čija su djela prevedena na osamdesetak jezika i prodana u stotinama milijuna primjeraka.

No, treba biti pošten i reći da Algoritmu, nekadašnjem moćnom hrvatskom izdavaču koji je imao i raskošnu i dobro raspoređenu knjižarsku mrežu, ni Harry Potter nije pomogao da preživi ekonomski krah koji je prije četiri godine opasno zaprijetio cijelom hrvatskom izdavaštvu i knjižarstvu. Algoritmov lanac knjižara imao je neproporcionalno velik udio u hrvatskom knjižarstvu, prvo samostalno, a onda ujedinjen s Mozaikom i Profilom, pa je njegova propast ugrozila cijelu branšu.

Iako se u medijima pisalo da je Algoritam svaku od sedam knjiga o Potteru prodao u prosječno 70.000 primjeraka (neke su knjige imale i dvadesetak izdanja), a imao je i druge uspješnice poput Tolkienova serijala, nije se izborio s enormnim dugovanjima koja su doslovno eksplodirala i tvrtka je otišla u stečaj, bez obzira na poterovske ekstraprofite. Neprodane knjige o Harryju Potteru još su se jedno vrijeme prodavale u hrvatskim knjižarama i na sajmovima (primjerice i na onom posljednjem predkoronskom Interliberu 2019. godine ili u knjižarama Školske knjige još donedavno), a onda je nastupio pravi poterovski post. Na potezu su stoga antikvarijati i privatni vlasnici knjiga koji i petnaestak godina stare knjige o dječjem junaku mogu prodavati po cijenama koje su i višestruko više od cijena po kojima su te iste knjige kupljene kada su tek izašle iz tiskare. Tako se ispostavilo da i u Hrvatskoj ulaganje u knjige može biti unosna poslovna aktivnost.

Doduše, knijge o Harryju Potteru mogu se posuditi u hrvatskim knjižnicama u kojima su i dalje prisutne, i to, sudeći prema katalogu Knjižnica grada Zagreba, u dovoljnim količinama. No, ljudi taj omiljeni serijal koji je postao izdavački i književni fenomen suvremenoga društva očito žele imati u svojim regalima, ali ne za pokazivanje, nego za čitanje, na što su zacijelo utjecali i filmovi temeljeni na romanima Joanne Rowling. A ti romani očito nisu atraktivni samo mlađoj populaciji, nego mogu zadovoljiti i starije ljubitelje romantičnih bajkovitih priča o dobru i zlu, odrastanju i prvim ljubavima, magiji i čudesnim bićima iz nekih drugih svjetova, hrabrosti i časti, uspjehu i neuspjehu.

Komentara 3

VO
Volunteer
11:12 24.02.2021.

Na njuskalu svatko ima svoje veselje, ne znači da će netko platiti toliko. Kamen mudraca je najjeftinija HP knjiga tvrdih korica i košta između 250 i 300 kuna. Najskuplji su Plameni pehar i Princ miješane krvi koji idu i po 450.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
12:29 24.02.2021.

Pa nek uzmu knjigu Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja od Ive Brešana.. Preporucivam..

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
11:25 24.02.2021.

Hm, nisam ni znala. Prvo izdanje mi stoji na policama i skuplja prašinu 🤔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije