Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književnik Slobodan Šnajder o autobiografskom romanu "Doba mjedi"
Povratak na članak

U Hrvatskoj nikada nismo proveli ono što se u Crnoj Gori naziva 'umir krvi'

Slobodan Šnajder predstaviti će roman "Doba mjedi" na Interliberu u petak

Komentari 7

HE
Herbert
17:55 09.11.2015.

Usprkos blesavim i nenadahnutim pitanjima, Šnajder je dao odličan intervju. No to je tako sa sjajnim piscima.

VL
B7
b7
07:11 12.11.2015.

Napokon nešto dobro u ovom tjednu , nova knjiga , napokon ponovno Šnajder ! Ima još blesavijih pitanja , zato čuvati se novinara ...Ajzler

VL
HE
Herbert
14:11 13.11.2015.

A u vražyu mater, semper idem: argumentum ad Hitlerum. U ovom slučaju: argumentum ad ustašum & partizanum. U zemlji podijeljenoj na gladne i site, sinekurirane i eksploatirane, školovane i polupismene itd. itsl., zaista nemamo prečega posla nego šublerom premjeravati nečije hrvatstvo. I to ni više ni manje nego Šnajdera, čija familija ima pedigre od tristopedeset godina na hrvatskome tlu!

VL
Avatar sposaric
sposaric
12:51 13.11.2015.

Dragi moj Slobodane, stvarno me veseli tvoje novo djelo, roman s kojim ćeš se predstaviti javnosti. Nadam se da ću se uskoro domoći tog romana i rado ću ga pročitati. No, sve tvoje dosadašnje tvrdnje što je trebalo i štoo nije trebalo učiniti u Hrvatskoj, plod su tvojih neobičnih osjećaja prema našoj zajedničkoj domovini koja se baš tako zove - Hrvatska. Dakle, i sam si prilično pomogao nacionalnom raskolu gdje mržnja zamjenjuje međusobno poštovanje bez obzira na nacionalno, vjersko i političko opredjeljenje. Sjeti se kad si mislio da si nevažan samo zato što tebe poznaje tek 0,5 % Hrvata, bilo je to prije 25 godina Gospodnjih, a to je značilo da tek toliko ljudi u nas znade tko je Slobodan Šnajder te da je napisao "Hrvatskog Fausta", "Gamleta", Metastaze", "Kamov, smrtopis" "Nevjesta od vjetra" i mnoge druge drame i dramolete koje se mogu i ne moraju svidjeti čitateljima, pače i kazalištarcima (u prvome redu!). No, u mnogim tvojim djelima i novinskim "Opasnim vezama" najčešće se iščitava prijezir prema nacionalnom opredjeljenju, u ovome slučaju hrvatstvu, čistom i nepatvorenom, odnosno prozivanjem za (neo) ustaštvo, naci-fašizam i izključivost. Čemu sve to? Zašto baš ti moraš misliti da je osamostaljenje Hrvatske bilo ostvarenje "ružnog sna" - odnosno stvaranje nove "Endehazije"? Zašto si se snebivao kad je pok. Darko Sagrak objavio kolorirane fotografije iz doba NDH kad se ionako u čitavome svijetu, i onda i danas, koloriraju čak i dokumentarni filmovi iz dva velika krvava rata 20. stoljeća? Čemu takve obtužbe i zašto se hrvatstvo od strane kojekakvih "levičara" izjednačava s crnokošuljaštvom i fašizmom? Od tebe kao ipak značajnoga hrvatskog književnika i negdašnjeg urednika vrhunskog časopisa "Prolog", osobno očekujem više - razumijevanje! Na posljetku, tvoji su odgovori na ova neobična pitanja odraz pravog hrvatskog intelektualca, a mjerljiva su s nekojim odgovorima Milana Kundere nakon što se je vratio u svoju domovinu Češku - na isto tako neobična novinarska pitanja kratko je odgovorio "Kao da sam se vratio na magarcu nesporazuma"! Bog s tobom, Slobodane.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.