Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Megaprojekt tri svjetske trupe

U Hong Kongu se priprema balet o životu i modi velike Coco Chanel

Hong Kong Ballet
20.03.2023.
u 15:42

Glazbu za balet "Coco Chanel: Život i moda" je skladao Peter Salem, poznat po glazbi za seriju "Zovite babicu"

Slavna francuska modna kreatorica Coco Chanel do sada je bila junakinja modne scene, kao lik se pojavljuje u romanima, o njezinu životu snimali su se filmovi i TV serije, a sada je stigao trenutak da zavlada i najljepšom i najtežom umjetnošću, da postane i baletna heroina.

Tri velika svjetska baletna kazališta – Hong Kong Ballet, Atlanta Ballet i Queensland Ballet – nedavno su objavila da kreću u veliki zajednički pothvat, novi i, kako su istaknuli, dugoočekivani zajednički plesni projekt. Odlučili su udružiti snage kako bi realizirali predstavu o životu modne ikone Coco Chanel, koja je svojim radom obilježila modu 20. stoljeća. Sada njezin uzbudljivi život i dugogodišnja karijera postaju balet, koji nestrpljivo iščekuju svi ljubitelji ove umjetnosti.

Praizvedba baleta "Coco Chanel: Život i moda" bit će na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Hong Kongu 24. ožujka i tamo se balet pleše u danima koji slijede. Sve su ulaznice rasprodane tijekom nekoliko dana siječnja kada su puštene u prodaju, i to po cijenama koje su se kretale od najviših 1200 (mali broj VIP ulaznica), preko 720 i 490, pa do 180 dolara. Nakon azijske praizvedbe balet o Coco seli se u SAD, gdje će u Atlanta Balletu igrati tijekom veljače 2024. godine, dok je za Australiju i Queensland Ballet najavljen za jesen iste godine.

O cijelom projektu u danima uoči premijere ne zna se mnogo, tek osnovne činjenice o autorskoj i izvedbenoj ekipi, jer je očito da je samo ime kreatorice dovoljan mamac za publiku. No uzbudljivo zvuči podatak da je orginalnu glazbu za balet skladao britanski skladatelj Peter Salem, koji piše za kazalište, film i televiziju, a možda je najpoznatiji kao autor glazbe za britansku TV seriju "Zovite babicu". Koreografiju priče o Coco radi nagrađivana belgijska koreografkinja Annabelle Lopez Ochoa, a za scenografiju i kostimografiju zadužen je Jérôme Kaplanad. Sudeći prema fotografijama koje su dostupne na stranicama hongkonškog baleta kostimi će biti spektakularni upravo na Chanel način...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije