Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

U gradsku galeriju vraćena slika ukradena za Domovinskog rata

Riječ je o slici nastaloj u tehnici guaš dimenzija 100×70 cm, te je jedna od 58 slika koje su iz fundusa galerije nestale tijekom Domovinskog rata
03. prosinca 2019. u 13:06 0 komentara 140 prikaza
slika Oblik sa znacima
Foto: Večernji list
Pogledajte galeriju 1/2

Slika 'Oblik sa znacima' autora Ordana Petlevskog, nestala je za okupacije iz petrinjske Galerije 'Krsto Hegedušić', a ovih je dana vraćena nakon što ju je pronašla i otkupila Galerija Mona Lisa iz Zagreba.

Les Choristes Zboraši iz 1877. U autobusu pronašli sliku ukradenu 2009. godine vrijednu 6 milijuna kuna

– Slike putuju po svijetu, u ovom slučaju po Hrvatskoj. Slika se pojavila kod nas u Galeriji. Ljudi su to nama ponudili, mi smo u tom trenu otkupili sliku u namjeri da bude izložena u Galeriji i da ju prodamo. No, vrlo brzo smo došli do saznanja da je ona ukradena za vrijeme Domovinskog rata iz Petrinje. Jedina moguća reakcija u tom trenu je bila da kontaktiramo ljude u Petrinji i da ju vratimo. Ispala je sreća da je došla kod nas i to da smo došli do informacije da je ona otuđena – rekao je vlasnik galerije Mona Lisa Martin Henc prilikom primopredaje slike.

Sliku je preuzela Jasna Crnković iz Hrvatskog doma Petrinja, koji upravlja Galerijom.

Riječ je o slici nastaloj u tehnici guaš dimenzija 100×70 cm, te je jedna od 58 slika koje su iz fundusa galerije nestale tijekom Domovinskog rata. Slika je u dborom stanju što ukazuje da se prošli vlasnik o njoj dobro brinuo, no nepoznato je  gdje ju je nabavio.  Od 58 ukradenih slika, uz ovu Petlevskog, u Petrinju je do sada vraćena samo još jedna.

izložba,Petrinja otvorena izložba Sisačko slikarstvo 20. vijeka za 60. godina Hrvatskog doma Petrinje

Naime, slika 'Sirena u Veneciji' Ferdinanda Kulmera vraćena je 2015. u Galeriju Krsto Hegedušić, a također je došla u ruke vlasnika Mone Lise, koji su je kupili na Britancu te nakon provjere i bez naknade vratili pravom vlasniku.

– Za vrijeme okupacije Galerija je ostala bez 58 svojih djela. Prilikom povratka zatekli smo 42 umjetnine od kojih je 18 bilo oštećeno te smo ih morali restaurirati – ističu u Galeriji Krsto Hegedušić Petrinja koja trenutačno posjeduje gotovo 450 radova.

Tijekom Domovinskog rata iz muzeja, galerija i sakralnih objekata nestalo je gotovo 50.000 raznih predmeta i umjetnina. Oko polovice je do sada pronađeno i vraćeno.

8172565
Poruka drugima
Denis Latin godinama se bori s kroničnom bolesti: Ne mogu shvatiti kukavičluk bahatih građana
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.