Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Redatelj Ole C. Madsen

U danskom filmu "Itsi Bitsi" Hrvatska glumi čak 12 zemalja svijeta

Ole Christian Madsen redatelj
11.10.2014.
u 08:49

Naši filmaši fascinirali su Dance strašću i profesionalnošću

Danska kraljica u skorom će posjetu Hrvatskoj, između ostaloga, biti na svečanoj premijeri filma Itsi Bitsi na Zagreb film festivalu. Radi se o filmu danskih autora koji je kao manjinska koprodukcija sniman na nekoliko lokacija u Hrvatskoj. S redateljem Itsi Bitsija, koji će s kraljevskim izaslanstvom boraviti u Hrvatskoj, razgovarali smo u Kopenhagenu.

Komplicirana ljubav

– Itsi Bitsi bavi se životom Eika Skaløa, jednog od prvih skandinavskih bitnika, mirovnog aktivista i autora najvažnijeg rock-albuma u glazbenoj povijesti Danske. Film se fokusira na Eikova putovanja svijetom, ali i na vrlo kompliciranu ljubavnu priču s Iben Nagel Rasmussen. Na svjetskoj premijeri u Torontu prošao je vrlo dobro, a kanadska publika poznata je po tome da ne krije ako joj se nešto ne svidi – kazao mi je redatelj Ole Christian Madsen.

Pitam ga kako je odabrao baš Hrvatsku za zemlju u kojoj će snimiti svoj film, na što mi odgovara da je ona bila samo jedna od opcija. Razmišljali su i o Španjolskoj i Turskoj, no Hrvatska se pokazala najisplativijom.

– Vaša je velika prednost što na relativno malom području imate gole planinske vrhove koje sliče na Nepal, u blizini je obala koja može djelovati kao Grčka, Španjolska ili Italija, a na sjeveru zemlje pronašli smo mjesta koja su djelovala kao autohtona srednjoeuropska sela... I demografski ste povoljna zemlja za snimanje jer imate osobe tamnije puti koje izgledaju kao Indijci, a opet imate klasične plavušane koji mogu djelovati kao da su Skandinavci. Od dvadesetak zemalja koje se vide u filmu Hrvatska ih je zahvaljujući tim prednostima odglumila čak 12 i bila je glavna lokacija na u kojoj smo radili pet tjedana. Dio dodatnog materijala snimljen je u Argentini, Švedskoj i Danskoj – objašnjava mi Ole posebno ističući profesionalnost naših filmaša.

– Zapanjilo me koliko je kvalitetan i posvećen vaš kadar. Iako se radilo o stranom projektu, svaki radnik na setu davao se s velikom strašću, radovali su se kad smo u nečemu uspjeli, tugovali ako bi sve pošlo krivo. To ne srećem u svakoj zemlji, a često snimam izvan Danske jer mi se čini da drugačija podneblja donose neke nove kvalitete filmovima koje radim – kaže Ole.

Probija granice

Pred ZFF osjeća blagu nervozu jer svjestan je da je njegov glavni lik u Danskoj kultna figura, dok Hrvati o njemu ne znaju ništa. No nisu znali ni Kanađani koji su Itsi Bitsi izvrsno primili.

– Vjerujem da se radi o filmu koji može probiti nacionalne granice. Nadam se da će hrvatska premijera to dokazati – zaključuje.

>> Ničije dijete, Hrabra djevojka i Cesarova pečenjara prvi najavljeni filmovi 12. festivala

>> Ničija i svačija djeca, suđenja, stvarni događaji i domaće priče u fokusu 12 ZFF-a!

>> Danski filmaši i danski kraljevski par na ZFF-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije