Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
43. NATJEČAJ

U četvrtak odluka o laureatu Večernjakove kratke priče

Četvero od osam finalista Večernjakove priče
import
03.06.2008.
u 16:55

Približio se trenutak da saznamo tko su laureati 43. Večernjakova natječaja za kratku priču “Ranko Marinković”: u četvrtak u podne u velikoj Profilovoj knjižari u Zagrebu, u Bogovićevoj 7, bit će proglašene i uručene nagrade trojici dobitnika. Saznat ćemo kome je žiri, u sastavu Slobodan Novak, prof. dr. Krešimir Nemec, Olja Savičević-Ivančević, dr. Tomislav Sabljak, članovi, i Branka Primorac, predsjednica, među osam finalista bio najviše sklon.

Kulturna oaza
A u finalu su se našle priče: “Ženski zatvor” Dorte Jagić, “Pisac, teoretičar i epizodist” Predraga Crnkovića, “Ljubomora” Borisa B. Hrovata, “Odgoj djevojaka u dijaspori” Tatjane Lukarić, “Apokrifna povijest Zagreba, kratka” Zvonimira Majdaka, “To nema nigdje, samo kod nas” Josipa Mlakića, “Zrcalo razbijeno” Davora Mojaša i “Kanconijer” Željka Špoljara.

Troje njih, osim lovorika, spremit će u džep i lijepe novčane nagrade od 30.000, 8000 i 5000 kuna koje će im uručiti glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić. On će s razlogom podsjetiti da je Večernji list ispunio obećanje dano prije točno godinu dana, dakle na svečanosti dodjele nagrada iz 42. natječaja, da će se kratka priča vratiti na stranice novine gdje je bila nezaobilazna kulturna oaza toliki niz godina. Nekako u sredini ciklusa našeg natječaja pojavio se naš prilog Obzor u kojem se u okviru priloga za kulturu subotom našlo mjesta i za jedno od najdugovječnijih zaštitnih znakova Večernjeg lista, za kratku priču.

Mali briljanti
U međuvremenu ta je kratka književna forma doživjela uzlet u mlađih književnika, zaživjela  na mnogim web stranicama na internetu, doživjela i festival posvećen samo njoj, a ne bez lažne skromnosti možemo reći da je prethodnica i uzor takvom razvoju događaja bila i ostala kratka priča Večernjeg lista.

Podsjetimo još malo i na brojke: na prošlogodišnji natječaj pristiglo je 410 priča, od kojih je u razdoblju od 8. svibnja 2007. do 11. travnja 2008. Tomislav Sabljak, utemeljitelj i dugogodišnji selektor našeg natječaja, odabrao njih 48, a u najužem su se izboru našle njih osam, sve mali briljanti moderne književne vrste.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije