Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POčinje 65. festival

U Cannesu prebjezi sa Sundancea i ponovno manjak redateljica

moonrise kingdom
Moonrise Kingdom
15.05.2012.
u 14:39

U borbi za Zlatnu palmu nema ni jedne žene, a u programu mladih samo su dvije, od kojih je jedna Aida Begić iz BiH

Počinje filmski festival u Cannesu, koji se posljednjih nekoliko godina nameće kao uvjerljivo najveći i najvažniji filmski festival u svijetu, brojem atraktivnih premijera nadmašivši ostale festivale s A-liste. To je prepoznao i dio filmaša koji su dosad preferirali druga mjesta premijernog prikazivanja.

Novi Haneke, Loach i Seidl

Među "prebjezima" posebno su zanimljivi Amerikanac Lee Daniels s novim filmom The Paperboy, prvim nakon patetičnog "Precious", koji je 2009. godine osvojio dva Oscara, te njegov sunarodnjak Jeff Nichols čiji je "U zaklon" jedan od najboljih nezavisnih filmova u prošloj godini, a sad u Cannesu predstavlja film "Mud". Oba redatelja dosad su preferirala Sundance kao mjesto predstavljanja svojih radova, a zanimljivo je i da u oba nova filma glavnu ulogu tumači Matthew McConaughey. Među stalnim gostima Cannesa tu su veteran Ken Loach, kojem će film "The Angel's Share" biti 11. premijera na tom festivalu, zatim sjajni Michael Haneke s filmom "Amour", pa Carlos Reygadas (uskoro predavač na doktorskom studiju Bele Tarra u Splitu) s filmom "Post tenebras lux", provokativni dokumentarist Ulrich Seidl s "Paradise: Love".

Zanimljivo je da u najavljenom programu nema vrlo očekivanih novih naslova P. T. Andersona i Terrencea Malicka, a uočljivo je da u glavnim programima ponovno gotovo nema žena.

Jedna naša koprodukcija

Podsjetimo, nakon kritika zbog spolne neravnopravnosti prošle su godine u konkurenciji predstavljene "čak" četiri redateljice, a ove godine u natjecanju za glavnu nagradu opet nema nijedne, dok se u selekciji Un Certain Regard, rezerviranoj za mlađe redatelje, pojavljuju samo dvije – Francuskinja Sylvie Verheyde i Bosanka Aida Begić!

Od hrvatskih filmova tu je tek koprodukcija Nukleus filma "Posljednja ambulantna kola Sofije" bugarskog redatelja Iliana Meteva, uvrštena u program Tjedna kritike, te "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta i "Noćni brodovi" Igora Mirkovića, koji će biti prikazani na festivalskom marketu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije