Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
86 dugometražnih premijera

U Cannes se slijeva 31.500 filmaša

07.05.2014., Pula - Redatelj Dalibor Matanic na probi predstave Thelma  Louise. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Duško Marušić/PIXSELL
13.05.2015.
u 15:38

Ove godine neće biti autoportreta s crvenog tepiha

Večeras u Cannesu počinje 68. izdanje najvećeg i najpoznatijeg filmskog festivala na svijetu, na koji je ove godine akreditirano oko 31.500 filmskih profesionalaca te oko 4500 novinara.

U prevenciji kriminala koji redovito skoči u vrijeme festivala, kada se populacija Cannesa utrostruči, angažirano je 500 dodatnih policajaca te postavljeno 468 nadzornih kamera. Najjače su mjere osiguranja oko crvenog tepiha, gdje će se i ove godine prošetati niz najvećih imena iz svijeta umjetnosti i zabave, a posebna je zanimljivost što je direkcija festivala prvi put zabranila fotografiranje "selfija" na crvenom tepihu, procijenivši da to samo stvara kaos na ulazu u kinodvoranu.

Festival će trajati ukupno 12 dana, tijekom kojih će u različitim programima biti prikazane 84 dugometražne premijere, od čega se za Zlatnu palmu natječe 19 filmova, isto koliko se natječe i za nagradu sekcije Un Certain Regard.

Opterećen prošlošću

U taj program prvi je put uvršten i jedan hrvatski film: "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića u produkciji zagrebačke Kinorame. Riječ je o drami o zabranjenoj ljubavi čiji narativ obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima i netolerancijom. U programu Un Certain Regard, posvećenom otkrivanju mladih talenata, natječe se i nekoliko canneskih veterana, među kojima se ističu filipinski osvajač nagrade za najbolju režiju u Cannesu 2009. godine Brillante Mendoza i japanska dobitnica triju canneskih nagrada Naomi Kawase. U glavnoj konkurenciji natječu se velike zvijezde autorskog filma poput Mattea Garronea, Paola Sorrentina i Gusa Van Santa, a izvan konkurencije premijerno će biti prikazani potencijalni blockbusteri poput "Mad Max: Divlja cesta" Georgea Millera i "Malog princa" Marka Osbornea.

I dok je današnji Cannes nemoguće zamisliti bez takvih utjecaja u mainstream, zanimljivo je što je direkcija festivala, za razliku od proteklih godina, odlučila otvoriti program socijalnom dramom manje poznate francuske redateljice Emmanuelle Bercot.

Time su s jedne strane odgovorili na višegodišnje pritiske feminističkih udruga, koje upozoravaju da kronični Johnom Cusackom nedostatak žena u programu Cannesa, a istovremeno zauzeli jasan politički stav u debati o kreativnim slobodama jer njezin "Standing tall" temom odgovara na stravični pokolj u redakciji satiričkog lista "Charlie Hebdo" početkom godine.

Počasna nagrada Vardi

Iskorak prema prepoznavanju autorica učinili su i najavom da će nagradu za životno djelo ove godine dodijeliti francuskoj redateljici Agnes Vardi, čiji su radovi utrli put dolasku francuskog Novog vala, prošle je godine postala prva redateljica s počasnom nagradom EFA (europskim Oscarom), a sada će ući u povijest i kao prva žena s počasnom nagradom Canneskog festivala.

Među najiščekivanijim filmovima ovogodišnjeg festivala ističu se "Jastog" grčkog ekscentrika Yorgosa Lanthimosa, eksplicitna "Ljubav" Gaspara Noea, dokumentarac "Amy" Asifa Kapadie, "Yakuza apokalipsa" Takashija Miikea, "Glasnije od bombi" Joachima Triera te "Iracionalni čovjek" Woodyja Allena, a zanimljivo je da će se kao debitantica u programu Cannesa predstaviti i glumica Natalie Portman, koja je režirala "Priču o ljubavi i tmini" po proslavljenom predlošku Amosa Oza.

Festival će 24. svibnja zatvoriti dokumentarac "Led i nebo" francuskog redatelja Luca Jacqueta, koji upozorava na sve veći problem globalnog zatopljenja.

>> Matanić: Film je 'dug' 5 godina i Cannes je za nas velika bitka

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije