Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema prodaje

U Booksi nakon osam godina više nema knjiga – ne isplati se

Booksa
arhiva VL
31.03.2011.
u 14:42

Kao glavni problem Miljenka Buljević iz klupskog PR-a navodi nepostojanje tržišta i monopol koji je na njemu zaživio

Nakon osam godina postojanja Booksa je bila prisiljena prestati prodavati knjige da njezini vlasnici ne bi zbog dugova dospjeli u pravu "buksu". Dugogodišnje poslovanje na granici isplativosti, i to s krive strane te granice, potpuno je iscrpilo sve koji su s Booksom bili povezani.

Kako nam je rekla Miljenka Buljević iz Booksina PR-a, čak bi im i pokrivanje troškova bilo dovoljno za nastavak poslovanja, ali ni do toga nisu došli. Kao glavni problem iz Bookse ističu nepostojanje tržišta i normalnog lanca pisac/prevoditelj – izdavač – distributer – knjižar, jer je na našem knjiškom tržištu zaživio monopol. Koliko je kod nas knjiga u zapećku javnosti, govori i podatak koji je rekla Buljević – da su povodom vijesti o zatvaranju imali više novinarskih poziva nego dok su radili i organizirali programe.

Neovisne knjižare, dakle, više nema, ali će se Booksa kao kulturni klub nastaviti baviti knjigom i književnošću, samo bez prodaje koja nije bila isplativa; barem tako najavljuju iz ovog poznatog kluba u Martićevoj ulici.

Ključne riječi

Komentara 8

PB
predrag borna
07:42 29.04.2011.

Smiješno visoke cijene knjiga ....i katastrofalno loši prijevodi.Osim toga ovi što otvore knjižare u pravilu su ljudi koji nemaju pojma o prodaji i strukturi troškova.Jedina im je strategija da nas uvjeravaju kako je knjiga kulturno dobro i da bi jee trebalo kupovati bez obzira na cijenu.Nedaleko od mene Školska knjiga ima knjižaru sa vrlo skupim knjigama,dvije prodavačice i svjetlom koje gori 24 sata.Jednostavno pitanje je.Koliko oni moraju prodati dnevno da bi bili barem na nuli....

RI
riječanka
17:15 31.03.2011.

....žalosno....

RA
rastamanaman
20:27 31.03.2011.

ma šta će nam knjige

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije