Naslovnica Kultura

U Beogradu umro Oskar Danon, veliki dirigent svjetskog ugleda

Do posljednjeg je trenutka bio s nama – od Varaždina do Pule, gdje je god mogao taj zaljubljenik u muziku. „Ritmovi nemira“ naziv je knjige u kojoj je njegova antologijska sjećanja zabilježila Svjetlana Hribar.
18. prosinca 2009. u 16:12 5 komentara 157 prikaza
oscar danon
Foto: arhivska fotografija

Do posljednjeg je trenutka bio s nama – od Varaždina do Pule, gdje je god mogao taj zaljubljenik u muziku. „Ritmovi nemira“ naziv je knjige u kojoj je njegova antologijska sjećanja zabilježila Svjetlana Hribar. Prekjučer je u Beogradu umro Oskar Danon (Sarajevo, 1913.), dirigent i muzikolog, veliki svjetski dirigent osebujne sudbine Židova iz „regije“.

Veliki radnik i dirigent koji je obišao mnoge svjetske dvorane i pozornice, bezbroj je puta nastupajući po cijelom svijetu kao individualni igrač predstavio i hrvatsku baštinu. Krasili su ga široki obzor i smisao za realnost, a posljednje se ratne i osamljeničke godine preselio na Krk i u Opatiju gdje mu je svakodnevna zabava bilo plivanje. Oskar Danon ostaje zlatnim slovima upisan među velike dirigente svjetskog ugleda.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    zec, ~ebo te ante pavelić ! ! !

  • -obrisani-:

    zekinho, treba te j...ti glogovim kolcem

  • nikolatr:

    Ma da jedan manje.. Smao ovaj je bio double- kletnik.. Nije taj bio NIKAKAV vjernik no privatni composer Druga Tita...!! :-) Daj bre ljudi KOMUNIZMA je mrtav, manite se vis eovakvih vijesti... Da li ce ovoga zalit netko od njegovih ... prikaži još!ovih \"komsija\" iz Rovinja ili Medulina...?