Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

U Beogradu umro Oskar Danon, veliki dirigent svjetskog ugleda

oscar danon
arhivska fotografija
18.12.2009.
u 16:12

Do posljednjeg je trenutka bio s nama – od Varaždina do Pule, gdje je god mogao taj zaljubljenik u muziku. „Ritmovi nemira“ naziv je knjige u kojoj je njegova antologijska sjećanja zabilježila Svjetlana Hribar.

Do posljednjeg je trenutka bio s nama – od Varaždina do Pule, gdje je god mogao taj zaljubljenik u muziku. „Ritmovi nemira“ naziv je knjige u kojoj je njegova antologijska sjećanja zabilježila Svjetlana Hribar. Prekjučer je u Beogradu umro Oskar Danon (Sarajevo, 1913.), dirigent i muzikolog, veliki svjetski dirigent osebujne sudbine Židova iz „regije“.

Veliki radnik i dirigent koji je obišao mnoge svjetske dvorane i pozornice, bezbroj je puta nastupajući po cijelom svijetu kao individualni igrač predstavio i hrvatsku baštinu. Krasili su ga široki obzor i smisao za realnost, a posljednje se ratne i osamljeničke godine preselio na Krk i u Opatiju gdje mu je svakodnevna zabava bilo plivanje. Oskar Danon ostaje zlatnim slovima upisan među velike dirigente svjetskog ugleda.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
17:08 18.12.2009.

zec, ~ebo te ante pavelić ! ! !

OB
-obrisani-
14:25 19.12.2009.

zekinho, treba te j...ti glogovim kolcem

NI
nikolatr
02:14 17.01.2010.

Ma da jedan manje.. Smao ovaj je bio double- kletnik.. Nije taj bio NIKAKAV vjernik no privatni composer Druga Tita...!! :-) Daj bre ljudi KOMUNIZMA je mrtav, manite se vis eovakvih vijesti... Da li ce ovoga zalit netko od njegovihovih \"komsija\" iz Rovinja ili Medulina...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije