Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK SPLIT

U "Amerikanskoj jahti u splitskoj luci" nema ritma ni humora

'31.01.2013., Split - Prva premijera u HNK-u ove sezone Amerikanska jahta u splitskoj luci. Domjenak nakon premijere. Zoja Odak i redateljica Dora Ruzdjak Podolski. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
01.02.2013.
u 14:54

Pompozno najavljivana premijera predstave Dore Ruždjak popraćena tek kurtoaznim pljeskom splitske publike

Napokon je splitska publika dočekala prvu dramsku premijeru na velikoj sceni HNK Split, popularnu komediju \"Amerikanska jahta u splitskoj luci\" Milana Begovića nastalu davne 1930. godine, koju je režirala Dora Ruždjak Podolski. Na žalost, izostalo je oduševljenje očekivano uglavnom zbog pompoznih najava.

Premijerna publika uglavnom je, i to isključivo iz pristojnosti, pljeskom ispratila predstavu, ali i on je bio evidentno hladan.

U ovoj, stanovnicima grada podno Marjana dobro poznatoj \"komediji običaja\", Begović je suprotstavio dva svijeta: obitelj osiromašenih i dekadentnih splitskih plemića De Milesi koji žive u palači na Voćnom trgu, ali nemaju \"ni za kruh\", te obitelj povratnika iz Amerike koja se s luksuznom jahtom usidrila na rivi. De Milesijevi su za \"šaku dolara\" spremni Amerikancima prodati posljednju obiteljsku „vrijednost\", uspomenu na svoju grandecu, Tizianovu sliku za koju svi znaju da je krivotvorina.

– Promašaj, dosadno, dinamika nije za današnje vrijeme, nepotrebno razvlačenje po pozornici, dva čina koja u biti nemaju veze jedan s drugim, miješanje jave i sna... Ovo je loš projekt, predstava ispod prosjeka, Splićani su prikazani gotovo kao polukreteni – najčešći su komentari koje smo čuli nakon premijerne izvedbe.

Svi su naglašavali da su pljeskom zapravo nagradili golem trud, ali ne izvedbu i glumu, a naročito ne režiju. Kakva je to komedija kad se nitko nije pošteno nasmijao? Vrlo uspješnom ocijenjena je kostimografija koju potpisuje Mario Leko i scenografija Ive Knezovića. Valja svakako naglasiti da je standardno dobra bila nacionalna prvakinja Zoja Odak u ulozi kontese Kate De Milesi. Iza nje je četrdesetogodišnja vrlo bogata karijera, u kojoj je treći put nastupila u \"Amerikanskoj jahti u splitskoj luci\". U predstavi koju je režirao Marin Carić 1976. igrala je ulogu Amerikanke Phoebe, a u predstavi koju je 1997. postavio Goran Golovko tumačila je ulogu kontese Kate, kao i u ovoj trećoj, najnovijoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije