Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

U 93. godini života preminuo Ivan Večenaj Tišlarov

Njegova slika – Četiri Jahača apokalipse – izašla je u Londonu - THE BIBLE IN 20th CENTURY ART- u kojoj su sa svojim slikama zastupljeni samo najveći živi i mrtvi slikari svijeta, kao Picasso, Chagal, Dali, Bibife, Kokoschka i dr.
13. veljače 2013. u 12:37 0 komentara 1199 prikaza
vecenaj
Foto: Vecenaj.com

U koprivničkoj bolnici danas ujutro u 93. godini života preminuo je Ivan Večenaj Tišlarov, svjetski poznati naivni slikar iz Podravine.

Rođen je 18. svibnja 1920. godine u Goli, malom prekodravskom mjestu, u seljačkoj obitelji. Završio je četiri razreda pučke škole među najboljim učenicima i već onda je pokazao veliku nadarenost u crtanju i slikanju, kao i poslije škole.

Pripadao je tzv. Hlebinskoj školi naivnih slikara s kojima je grupno i samostalno izlagao na nekoliko stotina izložaba po čitavom svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Njegova slika – Četiri Jahača apokalipse – izašla je u Londonu - THE BIBLE IN 20th CENTURY ART- u kojoj su sa svojim slikama zastupljeni samo najveći živi i mrtvi slikari svijeta, kao Picasso, Chagal, Dali, Bibife, Kokoschka i dr.

Uz svoj slikarski rad, bavio se pisanjem i sakupljanjem jezičnog blaga i poslovica, tako da je i odštampan rječnik sa 12.000 starih riječi sela Gola, u podnaslovu – Srednjovjekovna podravska kajkavština – i knjiga s 4000 poslovica. Napisao je povijest svoga kraja, napisao je dva romana koji su tiskani, kao i knjigu s tiskanih 60 pjesama, moglo bi se reći poema, od kojih su neke uglazbljene sa izdanim CD-om.

Sakupljač je i starog etnografskog blaga pa je tako svoju rodnu kuću pretvorio u etnografski muzej.

>>Pijetao, kruh, sir, luk i krajolik u bojama Ivana Večenaja

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.