Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak legende novog vala

U 90. godini preminula je redateljica Agnès Varda

Agnes Varda
Foto: Michel Ristroph via Bestimage/PIXSELL
1/3
29.03.2019.
u 15:02

Međunarodno priznata francuska filmašica Agnès Varda preminula je u noći na petak 29. ožujka nakon kratke borbe s rakom - izjavili su članovi njezine obitelji za francusku novinsku agenciju AFP. Tužne vijesti dolaze nakon što je Varda tek prošlog mjeseca na Berlinaleu predstavila svoj najnoviji dokumentarac "Varda by Agnès". Taj film, ujedno i njeno posljednje ostvarenje, svojevrsni je masterclass u kojem sama Varda pripovijeda o svom radu i životu. 

Agnès Varda rođena je u Belgiji 1928. godine, a nakon srednje škole seli se u Pariz gdje na Sorbonni studira književnost i psihologiju. Njen interes za vizualne umjetnosti počeo je s fotografijom te zatim upisuje i diplomira fotografiju na prestižnom École des Beaux-Arts u Parizu. Nešto kasnije počinje eksperimentirati i s filmskom umjetnošću, a svoj prvi film, "La Pointe Courte" snimila je 1955. Filmom se nastavila baviti tijekom cijelog života i postala je poznata po eksperimentiranju, ispreplitanju žanrova te kao pionir tehnika snimanja pod prirodnim svjetlom i ručnom kamerom. 

Prošle je godine, zajedno s kćerkom Rosalie Varda i umjetnikom poznatim kao JR, nominirana za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma za dokumentarac "Faces Places". Iako joj je ta nagrada promaknula, iste je godine dobila i Oscara u posebnoj kategoriji za životno djelo i postala prva redateljica u povijesti koja je primila tu nagradu. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije