Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

U 87. godini preminuo karikaturist Ico Voljevica

30. listopada 2008. u 11:28 735 prikaza
ico-txt.jpg
Foto: import

Jesi li vidio danas Grgu? Tim je pitanjem mnogima nekad počinjao dan. Sjećate se? Riječ je o nosonji i debeljku koji nosi okrugle naočale, s tri dlake na glavi, najčešće u radničkom kombinezonu, srednje životne dobi, s prosječnom plaćom.

To je Grga. Najprije Grga Protokol, a onda samo Grga, legendarni je lik iz strip-karikature Ice Voljevice, jednako legendarnog karikaturista Večerenjeg lista. Nema više Ismeta Ice Voljevice, a Grga, lik iz te maestralne karikature, ostaje u sjećanjima dugogodišnjih Večernjakovih čitatelja, u arhivama Večernjakovih brojeva, knjigama karikatura ...
Grga je jednostavno neuništiv jer je uvijek aktualan.

Objavljeno 12.830 Grga
Ico Voljevica, jedan od naistaknutijih i najnagrađivanijih naših karikaturista, umro je u četvrtak u Zagrebu nakon dulje bolesti u 87. godini života.

Ismet Ico Voljevica rođen je 18. srpnja 1922. godine u Mostaru, gimnaziju je pohađao u Sarajevu i studirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Već kao student počeo je surađivati u humorističkom tjedniku Kerempuh, u kojem je tri godine, do 1954., objavljivao karikaturu Grga Protokol.

Potom je Grgu objavljivao u Globusu i Narodnom listu, a onda je prešao u tadašnji NIŠP Vjesnik, gdje je najprije u Vjesniku, a onda od 1. lipnja 1962. do 2000. godine u Večernjem listu, objavljeno čak 12.830 Grga. S onima otprije, ukupno je objavljeno 15.230 tih popularnih strip-karikatura.

S istom dozom humora s kojom je crtao, Ico Voljevica je govorio i o svom životnom putu. Večernjakovoj urednici Branki Primorac ispričao je kako je uopće dospio u Zagreb na Arhitekturu. Rekao je: “Spasio me Titov dekret.” Pričao je kako ga je zapalo domobranstvo, pa provjera je li “čist”, pa su ga htjeli slati u Rusiju i upisati u SKOJ, no izgovarao se da nije baš discipliniran.

Onda je odjednom došla naredba “odozgo” da svi koji imaju gimnaziju moraju na fakultet jer su fakulteti 1947. zjapili prazni. Morali su ga pustiti da iz Sarajeva ide na Arhitekturu u Zagreb. Stariji čitatelji Večernjeg lista zasigurno se sjećaju te strip-karikature koja je bila svakodnevni komentar aktualnih zbivanja iz kuta običnog čovjeka, koja je svakodnevno izlazila na našoj posljednjoj stranici.

Jedan od najjačih kolumnista
Dobroćudni Grga 50 je godina bio u Večernjaku alergičan na društvene parazite, na nemar, na neodgovornost, na špekulante i neradnike, na licemjere i pomodare, na sumnjive bogataše i birokrate. Sve nas je nasmijavao. Čitatelji su se smijali Grgi, onako, iskreno, jer je njihove misli pretakao u crtež, a vladajući prilično kiselo jer javna kritika svih tih godina nije bila baš uobičajena.

Ico Voljevica je u svoje vrijeme bio zapravo jedan od najjačih kolumnista Večernjeg lista, posebno cijenjen i omiljen među čitateljima. Večernji i Grga bili su zapravo sinonimi, na spomen Grge znalo se da je riječ o Večernjem, a Večernji se čitao od posljednje stranice samo zbog Grge. Voljevica je bio dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među ostalima, Grand prixa na svjetskom festivalu karikature u Montrealu, triju nagrada HND-a, nagrade Otokar Keršovani za životno djelo, Nagrade grada Zagreba...


Autor legendarnog lika

12.830 Grga objavljivano je neprekidno svaki dan u Večernjem listu od 1. siječnja 1962. do 30. studenog 2000.
15.230 Grga sveukupno je kao stalna rubrika objavljeno u Večernjaku, Kerempuhu Narodnom listu
Tri grand prixa dobio je Voljevica (r. u Mostaru 18. srpnja 1922): u Montrealu (1974), Zagrebu (1986) i Ankari (1993).

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije