Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrtko jakovina
Povratak na članak

Bez zajedničkih hrvatskih i srpskih istraživanja ne možemo razumjeti što nam se događalo

Tvrtko Jakovina, povjesničar i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, jedan je od autora Deklaracije "Obranimo povijest" protiv povijesnog revizionizma.

Komentari 10

DJ
DjD
12:47 18.06.2020.

Gosp Jakovina miješa ideologiju i povijest. Nije relevantan. Postoje i drugi povjesničari u HR koji argumentima mogu parirati njegovom pseudo znanstvenom radu. Ali u javnosti ima samo Jakovina, Klasića, Markovina... Koji im je zajednički nazivnik?

VL
Avatar HerojUlice4
HerojUlice4
12:41 18.06.2020.

Ja tu ne vidim hrvatske povjesničare..... Vidim srbe i jugoslovene

VL
JB
josip.barisic512@gmail.com
15:06 18.06.2020.

Mislim da povijest treba obraniti od povjesničara tipa Jakovina.

VL
KO
komunikolog
13:12 18.06.2020.

Što je moje to je moje, što je tvoje to je i tvoje i moje!

VL
Avatar Bud Humski
Bud Humski
15:13 18.06.2020.

"U vrijeme Republike Hrvatske postignut je ideal mnogih, da dijaloga nestane". A od tih mnogih, mnogi dolaze upravo sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i sa mnogih drugih Filozofskih fakulteta gdje se povijest ne istrazuje nego se o povijesti filozofira... U tim njihovim filozofiranjima o povijesti, najcesece se spominje fraza "povijesni revizionizam", sto u njihovom vokabularu predstavlja svako istrazivanje i saznanja koja imalo odstupaju od sluzbenog narativa o strasnim ustasama i "osloboditeljima" partizanima! Njegov kolega Klasic odbio je cak biti gost u jednoj emisiji HRT-a skupa sa novinarom i publicistom Igorom Vukicem, ne zeleci davati kredibilitet Vukicevim istrazivanjima! Zna se i tko (iskljucivo) dobija financijska sredstva za svoja "istrazivanja", snimanje propagandnih filmova i izdavanje knjiga... to sigurno nisu ni Igor Vukic, ni Roman Leljak, ni Jakov Sedlar... Drug Jakovina kao i obicno... mlati praznu slamu, zamjenjuje teze, okrece pilu naopako...

VL
SP
spremni0
12:50 19.06.2020.

povijest definitivno treba braniti od ovakvih povjesničara

VL
BL
Blacknemesis8
09:16 10.08.2020.

Pa, da. Povijesni reviozinizam. Dakle, povijest je zavrsena i nema se tu sta vise mijenjati ili dodavati. Osobito molim one ljude, koji nisu zavrsili skole, da nepricaju, neka prepuste strucnjacima, da se time bave. Vi, dragi ljudi, samo smetate. To je jedno. Drugo, moja baba, i drugi stariji ljudi, su mi ispricali, jer su bili ocevici dogadaja ili sudionici, nesto o tadasnjim dogadajima. I, svi govore nesto potpuno drugo. Medutim, to sto oni govore ima logiku. Ja kada slusam ove strucnjake po novinama ili TV, meni se stuca. Svaki put. 1991. godine, u strasno vrijeme napada na Vukovar, zapitah baku, sto neslusa Radio ili negleda TV, odnosno vijesti, baka samo mahnu rukom i rece hladno, sinko, sve sam ja to vec vidjela, samo se ponavlja...?!?! To me sokiralo. Danas se pitam, kako bi ja reagirao, da se stvari opet ponove. Ili, kako sprijeciti.

VL
Avatar patkovic
patkovic
13:22 18.06.2020.

konačno nešto pametno i neostrašćeno

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.